Vakbond hoopt dat overheid topsporters in de problemen gaat helpen
i

ANP

Vakbond hoopt dat overheid topsporters in de problemen gaat helpen

Martijn Baars • 20:07, 15-04-2020 / Laatste Update: 01:02, 05-01-2024

Belangenorganisatie NL Sporter hoopt op steun van de overheid voor sporters die tijdens deze coronacrisis in financiële problemen komen. Heel wat sporters zijn afhankelijk van sponsorinkomsten en start- en prijzengelden, maar vanwege de crisis zijn er de komende weken en wellicht zelfs maanden geen wedstrijden en evenementen.

"Deze situatie vraagt om een aanpassing van bepaalde regelingen", zegt Hetteke Frima namens NL Sporter. "Er zijn heel wat sporters die bijvoorbeeld niet onder de overbruggingsregeling voor zzp'ers vallen en ook geen recht hebben op een WW-uitkering. Hopelijk kunnen we binnenkort met NOC*NSF in gesprek met het ministerie van VWS. Het zou mooi zijn als de politiek een statement maakt en laat zien dat het het belangrijk vindt dat de topsport in Nederland door blijft draaien."

Financieren

Het ministerie heeft onlangs al ingestemd met het voorstel van NOC*NSF om sporters met een A-status in ieder geval tot eind september te blijven financieren, ook al zijn er geen wedstrijden om te voldoen aan de eisen. "Veel internationale wedstrijden zijn afgelast, ook wedstrijden die als meetmoment gelden voor het krijgen of verlengen van een topsportstatus", aldus een woordvoerder van de sportkoepel.

Eind september

"In deze onzekere periode geven we graag duidelijkheid over de topsportstatussen. Daarom is besloten dat de status van sporters die in deze periode meetmomenten missen, voorlopig verlengd kan worden tot en met 30 september."