Primeur: transgender atleten mogen ‘gewoon’ deelnemen aan Spelen

25 januari 2016

GETTY
Transgender atleten mogen deelnemen aan Spelen in Rio

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aangekondigd dat transgender atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Daarbij zullen heel weinig beperkingen gelden.

Dokters van het IOC kondigden zondag aan dat transmannen (als meisje geboren) 'zonder beperking' zullen kunnen deelnemen, terwijl transvrouwen (als jongen geboren) slechts een jaar hormoonvervangingstherapie zullen moeten ondergaan. De richtlijn die sinds 2003 in voege was, stelde dat atleten een volledige geslachtsoperatie moesten ondergaan hebben en bovendien twee jaar hormonentherapie moesten volgen.

'Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat transatleten niet worden uitgesloten van deelname aan sportcompetities, zo staat in een document van een vergadering van het IOC uit november dat zondag openbaar werd gemaakt.

Primeur
Er heeft nog nooit een openlijke transgender atleet deelgenomen aan de Olympische Spelen. Outsports.com, het online magazine voor LGBT's in de sport, stelt dat de Amerikaanse triatleet Chris Mosier de eerste transgender in de Olympische Spelen kan worden.

Persbureau AP stipt aan dat de nieuwe richtlijnen van het IOC, die zullen gelden voor de zomerspelen in Rio, geen verplichting inhouden voor andere sportorganisaties. Het gaat om een reeks aanbevelingen die moeten aansluiten bij de veranderende houding en wetenschappelijke consensus omtrent transgenders.

,,We moesten de zaak herzien vanuit een nieuw gezichtspunt. We moesten ons aanpassen aan de moderne wetgeving over de hele wereld. We vonden dat we geen operatie kunnen opleggen indien dat niet langer een wettelijke vereiste is", zo stelt voormalig voorzitter van de medische commissie van het IOC Arne Ljungqvist.