‘KNSB wilde diefstal urinestalen Van Gennip en Visser geheim houden’

30 november 2018

HH

Schaatsbond KNSB wilde in 1985 de verdwijning van urinestalen van schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot houden. Op de laatste dag van het Europees kampioenschap in Nijmegen werd een koffertje met de stalen gestolen uit het dopinglaboratorium van het Radboud Ziekenhuis. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De bond heeft dat dus al die tijd geheim willen houden.


Medewerkers van de schaatsbond denken dat bondsarts Rob Pluijmers iets met de verdwijning te maken heeft. De KNSB vreesde een dopingschandaal. Dopingonderzoeker Douwe de Boer, die toen stagiair was bij het dopinglab, zegt in de krant dat Pluijmers tegen het hoofd van het laboratorium bekend heeft dat hij de koffer gestolen had en in de Waal had gegooid.

Pech koffer weg
Pluijmers was in die tijd werkzaam bij het farmaceutische bedrijf Organon, dat onder meer testosteronpillen maakte. Volgens De Boer had het dopinglaboratorium kort voor het EK apparatuur gekocht waarmee gebruik van het verboden testosteron kon worden aangetoond in iemands pis. "Waarschijnlijk heeft hij geëxperimenteerd met anabole steroïden en werd hij vervolgens heel erg zenuwachtig", zegt De Boer in de krant.

Ikke nie weten, vergeten!
De inmiddels gepensioneerde Pluijmers verklaart op de dag van de diefstal een hersenbloeding te hebben gehad en zegt last te hebben van geheugenverlies. "Ik heb daar totaal geen herinneringen aan." Wel geeft hij toe de schaatssters te hebben geïnformeerd over de opsporing van testosteron.

Van Gennip en Visser eindigden op het EK als 2e en 4e, hoger dan verwacht. De schaatssters zouden van niets hebben geweten en ontkennen tegenover de Volkskrant ooit doping te hebben gebruikt.