Selectiecommissie geeft Kjeld Nuis de plekken van Verweij en N'tab op WK Afstanden
i

Orange Pictures

Selectiecommissie geeft Kjeld Nuis de plekken van Verweij en N'tab op WK Afstanden

Martijn Baars • 21:18, 30-12-2019 / Laatste Update: 06:39, 07-01-2024

Koen Verweij werd afgelopen weekend 3e op de 1500 meter bij de NK Afstanden en verdiende daarmee een plek voor de EK Afstanden en WK Afstanden. Maar de selectiecommissie van de KNSB heeft de plek van Verweij voor het WK aan Kjeld Nuis gegeven. De wereldkampioen op de 1500 meter was ziek en kon zich dus niet kwalificeren, maar is volgens de KNSB wereldtop en mag daarom de Nederlandse eer verdedigen.

"De selectiecommissie kijkt slechts naar 1 ding: de selectie moet ons de grootste kans op zo veel mogelijk gouden medailles bieden”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, tegen schaatsen.nl. "Kjeld is op de 1000 en 1500 meter al enkele jaren wereldtop. Hij heeft ook dit seizoen bewezen de snelste tijden te kunnen rijden. Wij denken dat we met hem erbij de grootste kans hebben op gouden medailles in Salt Lake."

EK Afstanden

Verweij zei na de NK Afstanden dat hij niet zomaar akkoord zou gaan met een aanwijsplek voor Nuis. Of dat nog voor gedoe gaat zorgen, is niet bekend. Verweij gaat wel gewoon naar de EK Afstanden, aangezien die al half januari zijn en Nuis te ziek was om het NK te rijden.

Dai Dai N'tab

Nuis heeft voor het WK ook de plek voor de 1000 meter gekregen. Dat gaat ten koste van Dai Dai N'tab, die 3e werd op die afstand op het NK. Ook hij gaat dus niet naar het WK, maar wel naar het EK.