Shorttrack-talent Hugo Bosma droomt van een 'olympische' medaille
i

Foto: Willem Bosma

Shorttrack-talent Hugo Bosma droomt van een 'olympische' medaille

Robert Hüsken • 18:24, 14-02-2017 / Laatste Update: 19:57, 12-12-2023

Shorttracker Hugo Bosma uit het Brabantse Engelen komt vanaf dinsdag in actie op vier afstanden tijdens de jeugd olympische winterspelen (EJOF) in Erzurum in Turkije.

Sinds Sjinkie Knegt als eerste Nederlander een medaille won tijdens de Olympische winterspelen en daarna er een Europese- en wereldtitel aan toevoegde, hoeft Hugo Bosma (16) uit Engelen niet meer uit te leggen wat shorttrack is. De eerste jaars B-junior neemt zelf deze week deel aan de EJOF, het Europees Jeugd Olympisch Festival, dat gehouden wordt in Turkije. Snelheid en de inhaalraces op een ijsbaan van 111 meter zorgen voor veel spektakel voor de schaatsliefhebbers.

Talentvol turner

Hugo Bosma was aanvankelijk talentvol als turner en trainde negen uur per week bij Flik Flak in Den Bosch. Op het moment dat hij meer kon gaan trainen om in de wedstrijdselectie te komen, koos hij voor de schaatssport. Eerst op de lange baan, maar omdat de afstanden net iets te lang waren, stapte hij over naar de shorttrack. Hij begon bij Short Track Brabant in Den Bosch. ,,Tijdens de eerste trainingen keek ik vooral af van de grotere jongens. Ik vond het supervet wat ze deden. Ze coachte me ook tijdens mijn eigen trainingen.” Nu traint hij op de kunstijsbaan in Utrecht, is lid van RTC Midden-Nederland en volgt zijn middelbare studie in de Domstad. ,,Ik sta ruim 10 uur op het ijs, daarnaast doe ik nog 6 uur aan krachttraining”, zegt Hugo Bosma in het Brabants Dagblad. ,,Bij shorttrack is de tactiek belangrijk. Zoek je vanaf de start de aanval, of wacht je langer af. Soms bepaal ik tijdens de wedstrijd de tactiek.”

Eer

Deelnemen aan de EJOF noemt de shorttracker een eer. ,,Voor mij wordt dit het eerste multi-evenement, waar meerdere olympische sporten op het programma staan. Het mooiste zou zijn om een medaille te winnen. Misschien zit dat er ook wel in op de 1000 meter. Ik ken de tegenstanders nog niet, maar ik wil in iedere race zo hoog mogelijk eindigen.” Nederland stuurt voor de eerste keer ook een curlingteam naar de winterspelen. Drie van de vier leden komen van Curling Team Tilburg: Olaf Bolkenbaas, Bart Klomp en Jop Kuijpers. Voor hun begon maandagavond al het toernooi in Erzurum.