Scheefschaatsers opgelet: blokje wegtikken is voortaan diskwalificatie!

12 oktober 2021

Schaatsers zullen per direct erg moeten oppassen zodra ze de blokjes op de ijsbaan naderen. De regels omtrent de markeringen zijn aangescherpt. Tik je een blokje weg, dan volgt een diskwalificatie. De internationale bond ISU heeft dat besloten.


Tot nu toe werd na het wegtikken van een blokje door de jury bekeken of de schaatser ook met zijn ijzers over de lijn was gegaan. Ja: dan DQ. Nee: dan geen DQ. Maar nu is alles dus simpeler geworden en hoeft er niet naar videobeelden te worden gekeken. Het blokje bewijst zelf al dat-ie is weggetikt.

Komend weekend vindt de IJsselcup plaats in Deventer en daar moeten de deelnemers dus zorgen dat ze de blokjes met rust laten.