5 redenen waarom 'Stan The Man' gewoon kan winnen van Nadal

5 redenen waarom 'Stan The Man' gewoon kan winnen van Nadal

admin • 14:00, 11-06-2017 / Laatste Update: 11:41, 12-12-2023

10 keer dezelfde Grandslam winnen, dat lukte een tennisser nog nooit. Rafael Nadal krijgt zondagmiddag die kans, als hij op Roland Garros in de dubbele cijfers kan komen. Een prachtig vooruitzicht. Het is dus niet gek dat alle schijnwepers vooraf op de 31-jarige Spanjaard staan gericht. The King Of Clay moet eerst nog zien af te rekenen met Stan Wawrinka, die natuurlijk de grote underdog is.

De Zwitser moet aan de bak, want Nadal stond dit toernooi nog geen set af. Sterker nog, Rafa verloor pas 29 games. Leuk feitje: Nederlander Robin Haase deed het in de tweede ronde nog het beste tegen de gravelkoning, hij pakte 8 games. Wawrinka zal er ongetwijfeld meer pakken, maar kan-ie ook de wedstrijd en daarmee het toernooi winnen? Natuurlijk! Wij zetten 5 redenen op een rij waarom Stanimal Nadal kan verslaan.

1. Wawrinka voelt zich heerlijk als underdog

The Big Four, bestaande uit Federer, Nadal, Djokovic en Murray, maken samen al een jaar of 10 de dienst uit in het mannentennis. Wawrinka is dat rijtje de afgelopen jaren binnengeslopen, maar geldt toch altijd als underdog als hij speelt tegen iemand uit het kampioenenkwartet, de absolute tennishegemonie.

Dat is een rol die de Zwitser ligt. Jarenlang kenden we hem als 'die andere Zwitser met de enkelhandige backhand', want altijd stond hij in de schaduw van Roger Federer. Langzaam kroop hij daarvan weg. Wawrinka behaalde de afgelopen jaren steeds één grandslamtitel. In 2014 was dat de Australian Open, als nummer 8 van de wereld tegen de nummer 1: Rafael Nadal.

Een jaar later won hij in Parijs van de gedoodverfde winnaar Novak Djokovic, wederom als nummer 8 van de wereld en dus als underdog. Afgelopen september won-ie weer van kopman Djokovic, toen op de US Open. Ook deze Roland Garros plaatste niemand de Zwitser in de favorietenrol voor de eindzege. Hij speelde een voorbereiding op gravel van 3 keer niks en zijn grote wapens kwamen niet tot recht. Op de inmiddels bekende manier groeide Stan in het toernooi en daar is-ie dan weer, in de finale. Mét die flitsende backhand van 'm. Daarover later meer.

2. Wawrinka verloor nog nooit een grandslamfinale

3 finales, 3 overwinningen. Een score van 100% voor Stan The Man. Zoals gezegd staat de Zwitser erom bekend in een toernooi te kunnen groeien om vervolgens genadeloos toe te slaan als het om de knikkers gaat. Zo verpletterde hij Andy Murray in de laatste set van de halve finale met 6-1. Wawrinka komt vaak los in het momentum, dat vertelde hij zelf ook na afloop van die halve eindstrijd.

''Ik weet dat ik mijn allerbeste tennis in grandslamfinales kan spelen en ik weet hoe ik die kan winnen. Het zal heel moeilijk worden. Maar het is een finale en dat zijn toch speciale partijen. Het is me eerder gelukt, dus waarom nu niet?''

3. IJzersterke backhand raakt op stoom

Het is zijn handelsmerk en zijn absolute wapen: de enkelhandige backhand. Misschien wel de allerbeste backhand op de ATP-Tour. Met die fantastische slag liet hij in het verleden menig tennisser alle hoeken van de baan zien, onder wie Nadal. Het is soms bijna eng, hoe hard en zuiver de Zwitser uitdeelt met zijn backhand. Hieronder een greep uit het winners-repertoire. Zou Nadal hier ook naar kijken?

4. Wawrinka heeft een onvoorwaardelijke vechtlust

'Ever tried, ever failed. No matter, try again, fail again, fail better.' De tekst van zijn tatoeage staat symbool voor zijn instelling. Jarenlang was Wawrinka slechts het jongere broertje van Roger Federer, zijn rechterhand en kompaan, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, toen ze samen goud wonnen in het dubbelspel. Nu staat ook Stan aan de top, na al die arbeidsjaren en al die keren van vallen en weer opstaan.

Die status heeft geresulteerd in een ongelooflijke honger naar prijzen. Bovendien is de beresterke Stanimal conditioneel gezien al jaren in uitstekende doen. Het welbekende spelletje in een mogelijke 5-setter 'survival of the fittest' is dus zeker niet alleen in het voordeel van de topfitte Nadal. Zeker niet als je weet dat Nadal zijn laatste 5-setter verloor in de finale van de Australian Open.

5. Ostapenko, underdog, winnaar! Wawrinka, underdog, winnaar?

Wat was het sensationeel, de overwinning die Jelena Ostapenko zaterdagmiddag boekte op Simona Halep. Misschien is het wat kort door de bocht, maar bij de vrouwen flikte de underdog het, waarom dan niet bij de mannen? Dat zou minder sensationeel zijn, maar toch. Als iemand Nadal van La Décima af kan houden, is het Stan The Man.