Barty bekroont topjaar met winst WTA Finals na zege op titelhoudster
i

BSR

Barty bekroont topjaar met winst WTA Finals na zege op titelhoudster

Sjors Tanis • 15:14, 03-11-2019 / Laatste Update: 04:20, 07-01-2024

Ashleigh Barty heeft haar ijzersterke tennisjaar 2019, waarin ze Roland Garros won én nummer 1 van de wereld werd, bekroond met de winst bij de WTA Finals in Shenzhen, China. De 23-jarige Australische versloeg in de finale Elina Svitolina, de winnares van vorig jaar: 6-4, 6-3.

Barty had de vorige 5 duels met Svitolina allemaal verloren.

Bertens won nog van Barty in groepsfase

De 23-jarige Australische beleefde in 2019 haar grote doorbraak. Na haar eindzege op het gravel in Parijs kwam Barty aan kop van de wereldranglijst te staan. Ze won dit jaar ook de toernooien van Miami en Birmingham. Op de WTA Finals verloor ze in de groep alleen van Kiki Bertens, die de geblesseerd afgehaakte Naomi Osaka kwam vervangen. Bertens moest echter in het laatste groepsduel opgeven.

Enorme geldpot

Met haar zege in de finale op Svitolina verdiende de Australische winnares 3,5 miljoen dollar, omgerekend ruim 3,1 miljoen euro. Svitolina moest zich tevreden stellen met iets meer dan de helft. Bij de financieel aantrekkelijke WTA Finals doen de 8 beste speelsters mee op basis van de wereldranglijst. ,,Ik heb het beste team ter wereld", zo loofde Barty op het podium haar begeleidingsstaf.