Roger Federer bereikt 11e(!) finale op Wimbledon

Roger Federer bereikt 11e(!) finale op Wimbledon

admin • 21:53, 14-07-2017 / Laatste Update: 08:05, 08-01-2024

Roger Federer heeft zich vrijdagavond ten koste van Tomas Berdych geplaatst voor de finale van Wimbledon. Dat lukte hem in straight sets: 7-6(5), 7-6(4) en 6-4. Het is de 11e keer dat de beste tennisser aller tijden dat lukt. Het werd niet zo'n demonstratiepartij als op de Australian Open, maar onder de streep was Berdych toch weer vrij kansloos. Zondag wacht de Kroaat Marin Cilic in de finale.

De 35-jarige Zwitser schoot uit de startblokken. Met een vroege break leidde de tenniskoning al snel met 4-2. Het gezicht van Berdych verraadde daarna veel. 'Wordt het wéér zo'n afgang?', leek hij te denken. Slordig serveerwerk van Federer zorgde ervoor dat Berdych terugkwam in die 1e set. De Tsjech kon de harde groundstrokes van de 7-voudig Wimbledonwinnaar steeds beter beantwoorden.

Tiebreaks

Dat resulteerde in een tiebreak, die werd gewonnen door The King met 7-5. Daar was Federer hoorbaar blij mee. De 1e stap richting zijn 11e finale op Wimbledon was gezet. In een gelijkopgaande 2e set waarin beide heren sterk serveerden, moest een tiebreak wederom uitkomst bieden. Ook nu trok de Zwitser aan het langste eind: 7-4 en 2-0 in sets.

Make that 14 straight sets.@rogerfederer claims a tight opener 7-6(4) against Tomas Berdych to edge closer to an 11th #Wimbledon final pic.twitter.com/LC1wXg6nSm

— Wimbledon (@Wimbledon) 14 juli 2017

Goed serveerwerk

Federer speelde steady. Hij sloeg toe op de momenten dat het moest en liet zo nu en dan zien nog altijd te kunnen toveren op het heilige gras van Londen. Subliem was het niet, maar dat kwam zeker ook door Berdych, die uitstekend weerstand bood en goed serveerde. Ook Federer kon in lastige situaties van 15-30 of zelfs 15-40, altijd rekenen op die betrouwbare service.

Mopperende Federer

Opvallend aan deze halve finale was het gemopper van Federer. De normaal zo ingetogen, rustige Zwitser liep meerdere malen te vloeken en te tieren op zichzelf. Nadat hij op 2-3 zelf breakpoints weg had gewerkt, brak hij de Tsjech op 3-3, waarna hij snel uitliep naar 5-3.

Game, set and match!

Berdych behield nog wel zijn servicegame, maar daarna was het game, set and match voor de meester uit Basel: 7-6, 7-6, 6-4. Voor de 11e keer gaat hij strijden om de winst op zijn Wimbledon. De Zwitser heeft ook nog een record in stand te houden. Sinds 2003 won altijd iemand uit de Big Four op het heilige gras in Londen. Federer leidt met 6-1 in onderlinge duels tegen zijn tegenstander Marin Cilic en natuurlijk is hij dus de torenhoge favoriet.

The final awaits.@rogerfederer beats Tomas Berdych 7-6, 7-6, 6-4 to move within one win of a record eighth men's singles title#Wimbledon pic.twitter.com/EeyG5yzO5T

— Wimbledon (@Wimbledon) 14 juli 2017