Dit staat er op het spel bij de Australian Open-finale tussen Novak Djokovic en Dominic Thiem

BSR

admin • 21:12, 01-02-2020 / Laatste Update: 20:00, 08-01-2024

Novak Djokovic en Dominic Thiem spelen in de finale van het Australian Open natuurlijk in de 1e plaats om de titel zelf. Maar er zitten meer gevolgen vast aan een Servische of Oostenrijkse zege. Dus check ons tv-gidsje en bereid je verder voor met deze feitjes.

De winnaar strijkt 4,15 miljoen dollar op, oftewel circa 4 miljoen euro. De verliezer krijgt een financieel pleistertje van 2 miljoen dollar, ongeveer 1,7 miljoen euro.

Plek 1

Lekker, maar ongetwijfeld niet waar de heren tijdens de pot aan denken. Wel zal het in Djokovic' gedachten zitten dat hij bij toernooiwinst weer naar plek 1 van de ATP-ranking stijgt. Momenteel is Rafael Nadal de koploper.

Grote 3

Het tijdperk van de grote 3 (Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer) is nog niet ten einde, ongeacht wat in de finale gebeurt. De grote 3 hebben de vorige 12 grandslamtoernooien gewonnen. Als Thiem zegeviert is hij de 1e grandslamwinnaar van buiten de big 3 sinds Stan Wawrinka dat flikte op het US Open 2016.

3 decennia

Het is 2020, dus we zijn een nieuw decennium begonnen. Wint de Djoker, dan is hij de 1e man sinds het begin van het proftijdperk die in 3 decennia een grandslamtitel pakt.

150

Momenteel hebben 149 verschillende mannen een grandslamtitel op hun naam staan. Thiem kan dus de 150e worden. In dat geval is hij de 1e nieuwe naam sinds Marin Cilic in 2014 de US Open won.

30-plussers

Vroeger stopten de meeste tennissers voor hun 30e. Tegenwoordig gaan ze maar door en blijven ze ook domineren. De vorige 13 grandslams werden gewonnen door 30-plussers. Thiem kan die reeks dus doorbreken. Aanvullende statistiek: nog nooit won een tennisser uit de jaren 90 een grandslam. Thiem komt uit 1993.

Repeat

Het Australian Open is het 2e thuis van Djokovic. Hij won het toernooi al 7 keer. Komt hij op 8, dan is hij de 3e man ooit die minstens 8 keer hetzelfde grandslamtoernooi wint. Nadal won Roland Garros al 12 keer, Federer won Wimbledon 8 keer.