Eerste UFC-vechter uit de kast: ‘Wilde dit niet op deze manier bekendmaken’

18 maart 2023

Getty Images

Jeff Molina is vechter bij de UFC. Tot nu toe had hij 3 gevechten, maar heel bekend was hij nog niet. Tot vrijdagavond, toen hij bekendmaakte dat hij biseksueel is. Ook al wilde de Amerikaan dat zelf nog helemaal niet wereldkundig maken.


Molina plaatste het onderstaande bericht op Twitter nadat er op het internet een filmpje rondging waarop te zien was dat hij orale seks had met een andere man. Hij wilde nog lang niet uit de kast komen, want er ligt in de vechtsportwereld, net als in de voetbalwereld, een enorm taboe op om niet hetero te zijn. Onder mannelijke vechters waren er tot vrijdag geen bekende voorbeelden.

'Altijd met vrouwen gedatet'
Molina schrijft: "Ik ben biseksueel. Dit was niet de manier waarop ik dat bekend wilde maken, maar die kans is me nu afgenomen." Hij legt uit hoe hij dit punt is gekomen. "Ik heb mijn hele leven met vrouwen gedatet en heb andere gevoelens weggedrukt terwijl ik op high school in het worstelteam zat. De gedachte dat mijn maten, teamgenoten en mensen tegen wie ik opkeek anders tegen me aan zouden kijken, is iets dat ik me niet wilde inbeelden."

De 25-jarige vechter uit dan ook kritiek op de vechtsportwereld. "In een sport als deze is de meerderheid van de fans homofoob. Op dit moment in mijn carrière zag ik mezelf dit nog niet vertellen. Ik wil graag bekendstaan om mijn vechterskwaliteiten. En niet als 'die bi-vechter', wat al snel zou veranderen in 'die gay-vechter'. Daar heb ik niet 11 jaar lang hard voor getraind."

Hij wist dat hij vervelende reacties zou krijgen, maar voelt ook steun. "Ik krijg veel shit en haat over me heen. Maar ik krijg dezelfde hoeveelheid steun en dat betekent een heleboel voor me."