Olympisch zilver van overleden dopinggebruiker wordt niet afgepakt

25 oktober 2016

ANP

De zilveren medaille van een overleden Russische worstelaar wordt niet afgepakt. Bessik Koedoechov is na hertesten betrapt op dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van 2012. Omdat hij is overleden, heeft de internationale worstelbond besloten dat hij niet wordt gestraft.


Bessik Koedoechov overleed in 2013 als gevolg van een auto-ongeluk. Hij is een van de atleten van wie dit jaar na geavanceerde hertests van het wereldantidopingagentschap WADA is gebleken dat ze bij de Spelen van 2008 of 2012 doping gebruikten.

Respect
Op de Spelen in Londen veroverde de Rus zilver in het vedergewicht (vrije stijl). De Indische worstelaar Yogeshwar Dutt, die in Londen als derde eindigde, liet eerder al weten dat hij de zilveren medaille niet accepteert. ,,Dan blijft de eer van zijn familie intact'', twitterde hij. ,,Voor mij gaat mensheid boven alles.''

De tuchtcommissie van het Internationaal Olympisch Comité beschouwt de zaak, nu het onderzoek is afgerond, in verband met Koedoechovs overlijden als gesloten.