Oud-coach Badr over partij tegen Rico en blessure: ‘Hari was aan het winnen, geen discussie’

22 december 2019

Ook Thom Harinck (76), de oud-trainer van kickbokser Badr Hari, genoot van de GLORY Collision II-avond in het GelreDome. Volgens hem is Hari's blessure een anti-climax, maar wel eentje met voordelen. Sportnieuws.nl sprak met hem. "De kans op een 3e gevecht is aanwezig."


Harinck had kippenvel bij de opkomst van beide vechters. "Het was natuurlijk al maanden een happening. Er was veel gezegd en geschreven over deze 2 topjongens en zaterdagavond was het eindelijk zover. De spanning werd perfect opgebouwd en dat was een geweldige ambiance. En dat ook nog eens met 3,5 miljoen kijkers thuis! Fantastisch."

Oude rot
Harinck is wel wat gewend. Hij zit al 45 jaar in het vak en is op alle grote, bekende plekken in de kickbokswereld geweest. "In Japan zaten er 60.000 man in het Tokyo Dome, dat was nog 2 keer zo gekker dan in Nederland. Al was deze avond voor Nederlandse begrippen fantastisch." Harinck gaf toe dat hij best wel wat flashbacks had naar Japan. "Toen waren mijn kampioenen, Peter Aerts en Branko Cikatic, grote jongens."

Lees ook: Glory-baas over mogelijke rematch: ‘Laat Badr eerst gezond worden, dan zien we wel’

Uiteraard baalde Harinck, als liefhebber van de sport, van de uitkomst. "Het was spetterend en geloof mij nou: zo wil Rico niet winnen en Badr natuurlijk helemaal niet verliezen. Als winnaar wil je op KO of punten winnen, dat hoort bij het spelletje. Het is pas over na de laatste 5 rondes, of na een KO. Die laatste 2 rondes konden helaas niet gevochten worden."

Beste voor het laatst...
Juist die rondes zijn volgens Harinck cruciaal. De conditionele sterkte van de vechter bepaalt wie de 'hardste' is. "Je lichaam krijgt veel te verduren van alle klappen en trappen. De ware winnaar komt in de laatste rondes pas naar voren. Hari stond voor na 3 rondes: de 1e en 3e ronde waren voor hem door die 2 knockdowns. Die 2e was gelijkwaardig of ging op punten naar Rico, maar Rico was de partij aan het verliezen. Daar is geen discussie over mogelijk."

Dat Verhoeven automatisch won, is volgens Harinck logisch. "Hij kon nog wel doorvechten, natuurlijk. Maar prettig winnen is het niet want het geeft een nare nasmaak." Of de 2e blessure van Hari aan zijn leeftijd (35 jaar) te wijten valt, denkt Harinck niet. "In de K1-tijd vocht mijn pupil Cikatic op zijn 38ste 3 partijen op een avond. Het kan dus wel. Je moet zuinig zijn op je lichaam en goed trainen." Volgens Harinck heeft Hari hard gewerkt in de sportschool.

(te) veel trainen
"Daar ligt het niet aan, want hij was fit en scherp. Alleen moet je constant blijven trainen. 'Wat doe je voor en na zo'n trainingsperiode?' Dat is erg belangrijk. Hari heeft getraind om 1 keer te kunnen pieken. Als je je dan 4 maanden lang de pest traint, heb je een grotere kans op blessures. 1 voordeel is wel: er kan een 3e gevecht komen. Leuk voor het publiek, hen zelf en de promoters, want het draait ook om geld." Het enige jammere was het gerucht dat Hari na zijn ziekenhuisbezoek in een Rotterdamse discotheek rondhing, vond Harinck. "Als je dan zoveel pijn hebt... ach, misschien viel het mee. Dat hoop ik in ieder geval wel!"