Wat betekent de Europa League-winst van Chelsea voor PSV en Ajax?
i

Getty Images

Wat betekent de Europa League-winst van Chelsea voor PSV en Ajax?

admin • 10:00, 30-05-2019 / Laatste Update: 22:31, 08-01-2024

Zo, dat was hem dan. De Europa League-finale van het seizoen 2018/2019. Chelsea is er na de 4-1 zege op Arsenal met de cup vandoor gegaan. Leuk voor The Blues, maar wat zijn de gevolgen van hun Europa League-winst voor de Nederlandse clubs? En dan vooral voor PSV en Ajax.

Lees ook: Wanneer moeten de Nederlandse clubs komende zomer aan de bak in Europa?

Door de winst van Chelsea weten we een aantal dingen zeker. Het belangrijkste is dat PSV nu zeker weet dat ze tegen het Zwitserse FC Basel of Olympiakos Piraeus uit Griekenland spelen in de 2e voorronde van de Champions League.

Ajax

Chelsea's overwinning heeft ook gevolgen voor Ajax, en geen vervelende. Hoewel de Amsterdammers in de 3e voorronde instromen en dus nog 2 ploegen moeten uitschakelen, zijn ze bij plaatsing voor het hoofdtoernooi wel zeker van een plaatsje in pot 2 bij de loting.

Dat is gunstig, want dan ontloopt de Eredivisie-kampioen een aantal grote clubs in de groepsfase. Onder anderen Real Madrid, Atlético Madrid, Napoli en Borussia Dortmund.

Maar eerst moet Ajax nog 2 voorrondes overleven. Bij de eerste zullen de Amsterdammers een zogenaamde 'beschermde status' hebben. Dat betekent dat de club op papier een zwakkere tegenstander treft. Die mogelijke tegenstanders zijn nog niet bekend, omdat die veelal zullen voortkomen uit nog eerdere voorrondes.