Dost is aan kanker overleden jeugdvriend dankbaar: 'Hij had volledig gelijk'
i

Pro Shots

Dost is aan kanker overleden jeugdvriend dankbaar: 'Hij had volledig gelijk'

Martijn Baars • 18:44, 22-06-2016 / Laatste Update: 22:10, 07-01-2024

Bas Dost zat op een dood spoor bij sc Heerenveen in zijn begintijd. Dat geeft de Nederlandse spits toe aan Helden Magazine. Hij zag het voetbal zelfs even niet meer zitten, maar door de kracht die hij kreeg na het overlijden van zijn jeugdvriend Berry Schepers aan kanker, maakte hij de stappen die hem in de top van de voetbalwereld brachten.

Halverwege zijn eerste seizoen bij de Friese club, kon hij naar Ajax. Maar die transfer ketste op het laatste moment af. ,,De maanden ­daarna waren dramatisch", zegt Dost tegen Helden. ,,Slecht gespeeld, geen lol meer in de kleedkamer. Ik heb toen vaak met mijn toenmalige manager Henk Nienhuis over al mijn twijfels gesproken. Kon ik niet beter stoppen? Het voetbalgebeuren vond ik geen zak meer aan. Ik dacht: ik ga wat anders doen."

Kanker

Bij de start van het tweede seizoen overleed een van zijn beste vrienden, Berry Schepers. ,,Veel te jong, pas 24 jaar. Kanker. Ik heb met hem bij Emmen gespeeld en die zei iedere keer weer: 'Niet normaal wat je hebt ­bereikt.' Zelf dacht ik dat het allemaal niet zoveel voorstelde, spits bij Heerenveen. Maar Berry had natuurlijk volledig gelijk."

Terug knokken

,,Het leven wat wij hebben als voetballers, is een luxeleven. Toen hij overleed heb ik het ­voetbal even links laten liggen, maar ik wilde me ook terug knokken. Keihard werken. Vervolgens schoot ik er 32 in. Iets heel negatiefs kan je verder helpen. De dood van Berry heeft veel impact op me gehad."