Dzeko dankzij 'topscorerstitel' van nul naar held bij AS Roma

Dzeko dankzij 'topscorerstitel' van nul naar held bij AS Roma

Martijn Baars • 21:08, 27-10-2016 / Laatste Update: 03:30, 08-01-2024

Edin Dzeko (30) kende een uiterst moeizaam 1e jaar bij AS Roma. Maar dit seizoen is de Bosnische spits niet te stoppen. Dzeko staat op 10 treffers in 10 duels en is daarmee op dit moment de meest productieve speler in de Europese topcompetities.

Dzeko maakte woensdagavond zijn 9e en 10e treffer van het seizoen, in een 1-3 overwinning van AS Roma bij Sassuolo. Roma blijft met 22 punten in het spoor van koploper Juventus, dat op 24 punten staat.

Vorig jaar 'maar' 8 goals

Van de 26 Romeinse treffers dit seizoen nam Dzeko er 10 voor zijn rekening. Vorig seizoen bleef de Bosniër nog steken op 8 goals in 31 wedstrijden in de Serie A. In 39 wedstrijden, bekerwedstrijden en Champions League meegerekend, kwam Dzeko vorig seizoen tot 10 doelpunten.

Vertrouwen

Zijn matige spel en vele gemiste kansen kwamen hem vaak op de hoon van het Stadio Olimpico te staan. Maar de club behield vertrouwen in Dzeko. Dat betaalt hij dit seizoen uit. ,,Het is geweldig dat ik nu al zo veel heb gescoord. Dit is de echte Edin Dzeko",  zegt hij op de clubsite van AS Roma.

Aanpassingsproblemen

Zijn slechte eerste seizoen in Italië wijtte Dzeko, die voor 15 miljoen euro werd overgenomen van Manchester City, aan aanpassingsproblemen. ,,Het is hier moeilijker voor een aanvaller, want er staan altijd 2 of 3 verdedigers om je heen. Ik wist in mijn eerste jaar nog niet goed hoe ik daarmee om moest gaan, maar nu wel. Ik denk dat het te zien is aan mijn prestaties dit seizoen."

Cavani en Modeste in de achtervolging

Dit seizoen is Dzeko dus de meest productieve speler in de Europese topcompetities. Kort achter hem staan Anthony Modeste (1. FC Köln) en Edinson Cavani (Paris Saint-Germain). Zij maakten voorlopig 1 treffer minder. Lionel Messi en Luis Suárez (FC Barcelona) staan beiden op 7 doelpunten. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) blijft voorlopig nog op 2 goals steken. In Engeland voert Diego Costa (Chelsea) met 7 treffers de topscorerslijst aan.