Foutenfestijn bij PEC en Roda levert 6 goals en Zwolle als winnaar op

Martijn Baars • 16:22, 13-08-2017 / Laatste Update: 07:49, 07-01-2024

PEC Zwolle is het nieuwe Eredivisie-seizoen begonnen met een erg gelukkige zege op Roda JC. In eigen huis, op een waardeloze kunstgrasmat, stelde de thuisploeg teleur. Maar door foutjes van Roda, won PEC toch nog met 4-2.

De bezoekers uit Kerkrade domineerden de hele eerste helft. Het lag aan Roda zelf dat de Limburgse club met rust niet een dikke voorsprong had opgebouwd. Kansen bleven onbenut en toen Roda via Feyenoord-huurling Simon Gustafson wel op een 0-1 voorsprong kwam, liet Roda het na om door te drukken. Gustafson scoorde nadat PEC-speler Saymak de bal wel heel simpel verspeelde.

Gelukkige gelijkmaker

Daardoor kon PEC, misschien wel geschrokken van het eigen nonchalante spel, vlak voor rust toch nog op gelijke hoogte komen. Dirk Marcellis kopte een corner bij de eerste paal binnen. Niet echt lekker verdedigd, dat moet wel gezegd worden.

Na rust bleef Roda-verdediger Kum achter in de kleedkamer. Hij liep op het slechte kunstgras een smerige blessure op. Zijn vervanger, Adil Auassar, was nog geen 10 minuten later meteen de schlemiel. Hij werkte een voorzet van PEC-clubheld Bram van Polen in eigen doel: 2-1.

Penalty

Maar lang duurde die (onterechte) voorsprong niet. Van Polen legde 10 minuten na zijn assist aan de andere kant van het veld Mikhail Rosheuvel neer, waardoor scheidsrechter Bas Nijhuis niet anders kon dan een penalty geven. Hoewel de arbiter eerst nog voordeel gaf aan de weer opgekrabbelde Rosheuvel, die zijn schot daarna gekeerd zag worden, gaf Nijhuis de strafschop alsnog. Gustafson benutte de penalty en bracht zo de stand weer op 2-2.

Lekker lobje

Saymak, nog de schlemiel aan Zwolse kant bij de 0-1 van Roda, maakte 5 minuten na de gelijkmaker zijn foutje weer goed. Na een schitterende lange bal van Ryan Thomas lobde de aanvaller van PEC de bal in 1 keer over de zwak uitkomende doelman Hidde Jurjus heen voor de 3-2.

Weer een foutje Jurjus, weer een goal

Diezelfde Jurjus ging een kwartier voor tijd nog een keer in de fout. De PSV-huurling schatte een schot van Van Polen vanaf randje 16 verkeerd in en tikte de bal via de binnenkant van de paal in de goal. Met die 4-2 voor PEC was de wedstrijd meteen beslist.