Spitsen gaan hoofdrol opeisen in Premier League

Spitsen gaan hoofdrol opeisen in Premier League

admin • 15:27, 12-01-2016 / Laatste Update: 01:30, 08-01-2024

De Premier League is op stoom deze week. Op dag twee van speelronde 21 zullen het de spitsen zijn die we in de gaten moeten houden. Romelu Lukaku, Sergio Agüero, Diego Costa, Jermain Defoe en Odion Ighalo komen dinsdag allemaal in actie. Waar moet je nog meer op letten voordat je je voorspelling invult?

Verstand van de Premier League? Doe mee met de gratis game en win elke maand een Samsung Galaxy Tab! Volg de wedstrijden in ons matchcenter

Liverpool - Arsenal

Liverpool-trainer Jürgen Klopp en Arsenal-manager Arsene Wenger hebben wel wat overeenkomsten in hun voetbalvisie. Ze houden allebei van aanvallend voetbal, maar op dit moment is het vooral Arsenal dat het spelletje tot een kunst verheft. Liverpool heeft wat goed te maken: vorige week verloor het bij West Ham United en heeft de drie punten hard nodig in de strijd om Europees voetbal. Arsenal gaat als een trein. Ondanks de afwezigheid van spelers als Santi Cazorla en Jack Wilshere draait het elftal goed, met name door de uitstekende vorm van Mesut Özil. Die was in het FA Cup-duel met Sunderland afgelopen weekend onzichtbaar, maar daar bewees Arsenal niet volledig op de Duitse superster te leunen. Beiden teams willen er ‘snel’ uitkomen, zullen hun snelle wingers daarvoor gebruiken en gaan zich kort combinerend een weg naar de goal banen. Spektakel gegarandeerd.

Manchester City – Everton

Niet alleen het rode deel, ook the blue side van Liverpool heeft een aardig klusje te klaren. Everton gaat op bezoek bij Manchester City. Everton heeft met Romelu Lukaku en Ross Barkley twee spelers die een wedstrijd op elk moment kunnen beslissen, tegenstander City heeft er meer. Everton zal het overzicht moeten bewaren om het bewegelijke, aanvallende middenveld van City te stoppen en zal hopen op de tegenaanval. Dan kan het passingsvermogen van Barkley, de snelheid van vleugelspeler Gerard Deulofeu leiden tot een doelpunt van Lukaku. De Belgische spits van Everton hoeft geen rekening te houden met Vincent Kompany, die nog altijd geblesseerd is. Dan maar hopen dat Sergio Agüero niet eerst aan de andere kant scoort.

Swansea City – Sunderland

Bij Manchester City gaat Wilfred Bony nog niet echt lekker. De Ivoriaanse spits kwam over van Swansea City, maar zowel Bony als zijn oude cluppie hadden vast gehoopt dat er nooit een transfer was geweest. Swansea heeft moeite met scoren, ontsloeg trainer Gary Monk dit seizoen, maar net als bij Aston Villa heeft de nieuwe baas nog moeite het elftal goed te laten draaien. Sunderland zouden ze moeten kunnen hebben. Zij hebben echter Jermain Defoe. En Defoe is los. Scoorde vorige week nog twee keer. Het zou niet de eerste keer zijn dit seizoen dat de veteraan The Black Cats naar een overwinning schiet. In Wales kan hij de wedstrijd zomaar (weer) beslissen.

Tottenham Hotspur – Leicester City

Defoe scoorde in zijn lange carrière het meest toen hij nog voor Tottenham Hotspur speelde. Woensdagavond speelt de club met Leicester City een belangrijke wedstrijd met het oog op Champions League-kwalificatie. De spitsen van beiden teams, Harry Kane (Tottenham) en Jamie Vardy (Leicester) zijn er twee om rekening mee te houden. Jouw aandacht zal vooral uit moeten gaan naar Christian Eriksen (Tottenham) en Riyad Mahrez. Balaannames, kort draaien, acties: het zal allemaal langskomen. Wedstrijd is geschikt voor een gelijkspel. De spitsen zullen daar wel anders over denken.

Southampton – Watford

Southampton-trainer Ronald Koeman moet zijn doelpuntenmaker Graziano Pellè nog altijd missen en zal Shane Long in de punt van de aanval opstellen tegen Watford. De Ierse spits van The Saints weet nog niet zo goed hoe hij met een kans moet omgaan. Vorige week had hij drie keer een doelpunt op zijn schoen, maar wist de kans niet af te maken. Daar hebben de voorhoedespelers van Watford een stuk minder moeite mee. Wedstrijdje voor de Nederlandse voetbalfan: onder andere Dusan Tadic, Virgil van Dijk, Jordy Clasie (Southampton), Nathan Aké en Steven Berghuis (Watford) kunnen in actie komen. Verder opmerkelijk: Tadic staat, ondanks de 13e plek van Southampton, in de top vijf van spelers die de meeste kansen creëerde dit seizoen.

Stoke City – Norwich City

Dit zou op papier een mooie degradatiekraker kunnen zijn. Wat Stoke City dit seizoen laat zien, past ook niet bij de club. Een paar jaar geleden liep Peter Crouch (weet je wel, die lange slungel in de spits) nog rond, wat natuurlijk uitnodigt om die ballen lekker naar voren te rossen. Inmiddels heeft Stoke City een aardig voetballend elftal op de been gekregen, waar we Ibrahim Afellay, Bojan, Erik Pieters en Marko Arnautovic bijna wekelijks in de basis terugvinden. Norwich City kan een late night snack worden. Toch heeft de promovendus met Nathan Redmond een geheim wapen. De vlugge vleugelspeler kwam dit seizoen al tot vijf doelpunten.

Chelsea – West Bromwich Albion

En dan, last but not least, het avontuur van tussenpaus Hiddink. De sterren van Chelsea hebben hun op-de-schoot-bij-ome-Guus-sessie allemaal gehad. De losse aanpak van Hiddink lijkt – net als een paar jaar geleden – te werken. Een makkelijke avond zullen The Blues niet krijgen: WBA-manager Tony Pulis pakte in zijn carrière, vooral bij laagvliegers in de Premier League, de toppers meer dan eens  aan en heeft het Engelse supertalent Saïdo Berahino nog altijd in de spits. Het product van de jeugdopleiding van WBA ligt nog tot 2017 vast en kan zijn waarde tegen Chelsea eens gaan opkrikken. Scoren tegen een topclub als Chelsea staat nooit slecht op je CV. Helemaal niet in de wetenschap dat hij volgend jaar – mits hij zijn contract niet verlengt – transfervrij de deur uit loopt.

Door: Bram Steenbeek

Verstand van de Premier League? Doe mee met de gratis game en win elke maand een Samsung Galaxy Tab! Volg de wedstrijden in ons matchcenter. De voorbeschouwing op de wedstrijden van vandaag vind je hier