Oranje Leeuwinnen klaar voor EK na superieure oefenzege op Wales

Martijn Baars • 19:52, 08-07-2017 / Laatste Update: 15:04, 05-01-2024

De liefde voor het voetbal komt vaak van 2 kanten, maar tijdens de laatste oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen voor de start van het EK in eigen land, kwam die liefde maar van 1 kant. In Wales trof het Nederlands elftal een ideale tegenstandster om vertrouwen te tanken voor de eerste groepswedstrijd tegen Noorwegen. De oefenwedstrijd eindigde in 5-0.

De vrouwen van Wales besloten de spreekwoordelijke bus in z'n geheel op het eigen strafschopgebied te parkeren. Dus kon bondscoach Sarina Wiegman haar speelsters mooi aan het voetbal zien. Dat lukte bij vlagen prima. Zeker met een creatief middenveld, met als creatiefste Danielle van de Donk, werd de ene na de andere kans gecreëerd.

Miedema en Martens de blikvangers

Alle ogen waren gericht op spits Vivianne Miedema en linksbuiten Lieke Martens. Ook bij Wales, die de 2 aanvallers van Oranje massaal afschermde. Dat zorgde dan weer voor heel veel vrijheid aan de andere kant van het veld, bij Shanice van de Sanden. Ze zal nog nooit zo lekker hebben kunnen voetballen als tegen Wales. Haar directe tegenstandster, Hayley Ladd, stond vaker bij Miedema of Van de Donk dan bij Van de Sanden.

Enorme ruimtes, vrij spel

Het gevaar kwam de hele wedstrijd dan ook van de rechterkant, met een bal op de paal van Van de Sanden. Toch viel eerste doelpunt via de linkerkant. Martens soleerde heerlijk langs een tegenstander of 4, voordat ze vanaf randje 16 in de lange hoek raak schoot: 1-0. Daarna duurde het lang voordat de beslissing al viel. Van de Donk zette een mooie aanval op, zag haar steekbal op Miedema geen doelpunt opleveren en dus besloot ze zelf maar raak te schieten: 2-0. Met die stand werd de rust gehaald en was eigenlijk de beslissing al gevallen.

2 goals voor rust, 3 erna

Na rust werkte de tandem Van de Sanden-Miedema eindelijk wel. In de eerste helft vlogen de voorzetten van Van de Sanden nog de tribune in, in de tweede helft was haar eerste voorzet meteen raak. Ze vond het hoofd van Miedema, die prima raak knikte voor de 3-0. Ze was in de 58 minuten daarvoor zo opvallend op zoek naar goals, dat ze vaak strandde in haar enthousiasme. Gelukkig was na die goal de druk van de ketel en zorgde ze een kwartier voor tijd ook nog voor de 4-0.

Het slotakkoord was voor aanvoerster Mandy van den Berg, die een vrije trap in de slotfase zomaar binnen zag waaien: 5-0.

Steun van het publiek nodig

In een halfvol stadion Het Kasteel in Rotterdam, waar in de Eredivisie Sparta voetbalt, werd het publiek opgezweept met trommels en klappers. Daardoor leek het geluid heel wat, maar was er tijdens de wedstrijd ook genoeg stilte. Gelukkig zijn de kaarten voor het EK in Nederland inmiddels zo goed als uitverkocht, waardoor de speelsters net dat beetje extra vertrouwen krijgen dat ze nodig hebben.

Met wedstrijden tegen Noorwegen, Denemarken en België moeten de vrouwen alles op alles zetten om de groepsfase te overleven en op te gaan voor een historische Europese titel. Als de tegenstander zich op het EK ingraaft, hebben de speelsters tegen Wales bewezen, dan komt het zeker goed!