Italiaanse politie arresteert drugs smokkelende oud-renner met speciale koeriersfiets (foto)

9 februari 2019

BSR

In Italië is wielrenner Juan Pablo Valencia gearresteerd voor het smokkelen van drugs. 3 jaar geleden reed de 30-jarige Colombiaan de Vuelta nog uit, tegenwoordig moet hij in de cel brommen na een flitsloopbaan als drugskoerier.


Mooie, bijzondere prestaties zette Juan Pablo Valencia niet neer in het wielerpeloton. De Colombiaan fietse tussen 2012 en 2015 3 jaar voor Team Colombia. Deelnames aan de Ronde van Spanje en Milaan-Sanremo in 2015 waren daarbij zijn hoogtepunten.

Valencia was in beide gevallen al blij de wedstrijd uit te rijden, want een profzege fietste hij nooit bij elkaar. Met het ophouden van Team Colombia moest de renner eind 2015 ineens kiezen voor een bestaan na(ast) de koers.

Tegen de lamp
Dat leven verloopt nog niet soepel, blijkt uit berichten uit de Italiaanse media. Valencia werd in Montegranaro gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. De Colombiaan had op het moment van zijn arrestatie 40 gram zuivere cocaïne bij zich, meldde Il Resto del Carlino vrijdag.

De autoriteiten waren hem eerder al op het spoor en verdachten Valencia drugs te smokkelen en aan te leveren met zijn koersfiets. Begin dit jaar kreeg de Italiaanse politie een anonieme tip in de bus over een buitenlander die drugs verhandelde tussen Montegranaro en Noord-Italië.

Hossel
Die buitenlander bleek nu Valencia te zijn, die in Italië bij vrienden verbleef. Een vast adres had de Colombiaan dus niet, maar de politie wist hem toch op te sporen. Net toen de ex-renner vertrok op fietstocht werd hij bij de kraag gevat in Montegranaro.

Na onderzoek van de fiets werd duidelijk dat Valencia zijn stuff rond wist te brengen dankzij een verborgen gat in de buis van de stang. Daar vond de politie 2 zakjes met 20g zuivere cocaïne. Na een huiszoeking bij Valencia’s verblijfplaats werd nog eens 40 gram coke gevonden. Verder vond de politie ook 4.000 euro drugsgeld. De vrienden van Valencia zelf waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van zijn drugsactiviteiten.