Lotte Kopecky maakt indruk: 'Al vaak tegen mijn vrouw gezegd dat ze een prachtige dame is geworden'

Lotte Kopecky maakt indruk: 'Al vaak tegen mijn vrouw gezegd dat ze een prachtige dame is geworden'

12:33, 09-04-2024 / Laatste Update: 12:34, 09-04-2024

Lotte Kopecky is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de beste rensters in het peloton. Niet voor niets draagt ze dit jaar de wereldkampioenentrui en wint ze klassiekers. Haar prestaties maken haar oude coaches en teamgenoten enorm trots.

“Pas de laatste jaren is ze helemaal open gebloeid", zegt haar oud-voorzitter Gregorius van Moer (76) van het eerste wielerteam waar Kopecky voor ging rijden op achtjarige leeftijd. Bij 'zijn' wielerclub Steeds Vooraan Kontich in Antwerpen maakte Kopecky haar eerste échte kilometers op de fiets. "Ze kan het intussen goed uitleggen, hé. Ik heb al vaak tegen mijn vrouw gezegd dat ze een prachtige dame is geworden", omschrijft hij haar in een uitgebreid profiel over Kopecky in Het Nieuwsblad.

'Maar dat deed ze niet'

Van Moer zag dat Kopecky een enorme doorzetter was. "Als ze een wedstrijdje had gereden en ze was bijvoorbeeld zevende geworden, dan zei ze dat. Terwijl ze evengoed kon zeggen dat ze gewonnen had omdat ze het eerste meisje was. Maar dat deed ze niet." En: "Kon ze iets niet, dan bleef ze zolang oefenen tot het haar wél lukte."

Fietstocht tegen kanker

Omdat ze pas laat tot bloei kwam, zag de huidige bondscoach van de Belgische vrouwen haar in het begin niet staan. "Ze viel niet op", zegt Ludwig Willems, de bondscoach. "Eigenlijk is het talent van Lotte me pas jaren later voor het eerst opgevallen, tijdens een fietstocht voor Kom op Tegen Kanker." Willems vertelt hoe hij een groep moest begeleiden tijdens die tocht. Er moest nog 125 kilometer afgelegd worden tegen 27 kilometer per uur. "Ik kreeg de vraag of Lotte naast mij mocht meerijden. Ik stemde toe, maar dacht niet dat ze het vol zou houden. Wel, ze reed de tocht zonder moeite uit. Toen wist ik dat ze iets meer kon."

'Geen spraakwaterval'

De mensen die haar op jonge leeftijd zagen ontwikkelen, hadden met een verlegen meisje te maken. Nu is ze dat nog steeds, maar ze verandert wel. "Lotte zal nooit een spraakwaterval worden", zegt oud-ploeggenoot Ine Beyen. "Zie je haar op het podium van een uitreiking, dan staat er een dame met uitstraling. Ze beseft dat ze de ambassadrice is geworden van het Belgische vrouwenwielrennen en probeert die rol op haar manier in te vullen, op z'n Lottes."

Moet ze stouter worden?

Bondscoach Willems vindt hoe Kopecky zich buiten de races om gedraagt niet zo belangrijk. "Haar lichaam kan wat haar karakter van haar vraagt. Is ze soms nog te braaf, zoals haar ploegleider Danny Stam suggereerde na de Ronde van Vlaanderen? Misschien wel. Maar moet ze stouter worden? Voor mij hoeft ze niet te veranderen. Als het moet, dan staat ze op haar strepen. Dat is genoeg."