Dit moet je weten om de Giro in Nederland goed te volgen
i

ANP

Dit moet je weten om de Giro in Nederland goed te volgen

admin • 14:04, 06-05-2016 / Laatste Update: 13:02, 15-01-2024

Nederland is er klaar voor: vrijdagmiddag start de Giro d'Italia in Apeldoorn! Het gebeurt niet vaak dat zo'n grote wielerronde ons land doorkruist, dus de steden Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen maken er een groot feest van. Nu is het nog de vraag of (Nederlandse) renners er ook een feest van maken. Waar moet je op letten als je gaat kijken? Wie zijn de favorieten van de proloog? Wie zijn de kanshebbers voor het algemeen klassement? Sportnieuws.nl pakt de lijst met renners, het schema en het parco

De Proloog

Exact om 13.45 uur schuift Fabio Sabatini van het startplateau af voor het begin van de Giro d'Italia. De renner van Etixx-Quick-Step is de allereerste renner die begint aan zijn tijdrit van 9,8 kilometer door Apeldoorn. Vanaf dat moment start er elke minuut een renner. De Australiër Michael Hepburn (Orica-GreenEDGE) doet dat om 17.02 uur als laatste. De verwachting is dat een half uur later de winnaar bekend is en het eerste algemeen klassement kan worden opgemaakt.

De overdekte wielerbaan in de Omnisporthal in Apeldoorn is het decor voor de officiële start van de 99ste editie van de Giro d'Italia. Vanaf het middenterrein beginnen de renners daar aan hun race tegen de klok. Fabian Cancellara en Tom Dumoulin zijn de grote favorieten voor vrijdag. Dumoulin eindigde net buiten het podium tijdens de tijdrit van de Tour de France in 2015. Cancellara was toen 2 seconden sneller. De Zwitserse renner van Trek-Segafredo liet echter via Twitter weten ziek te zijn. Desondanks gaat Spartacus voor de zege, want één ding ontbreekt nog aan zijn palmares: de roze leiderstrui van de Giro d’Italia. Cancellara heeft aangegeven dat hij dit jaar stopt als profwielrenner. De winnaar in Utrecht was Rohan Dennis. Tony Martin deed er toen 5 seconden langer over. Beide renners zijn niet aanwezig in Apeldoorn.

Bad luck hit me yesterday after training,stomach flu/Fever put me in bed.full rest today and stay positiv for tomorrow #prolog @giroditalia

— Fabian cancellara (@f_cancellara) May 5, 2016

Outsiders

Een outsider voor de winst in Apeldoorn is Jos van Emden. De renner van Lotto-Jumbo heeft volgens ploeggenoot Maarten Tjallingii alles op alles gezet om vrijdag goed voor de dag te komen. Van Emden snelde in de tijdrit van de Ronde van Frankrijk naar een knappe vijfde plaats. Een andere outsider is Matthias Brändle. De renner van IAM Cucling was een half jaar houder van het werelduurrecord en stond vorig jaar bij de proloog in de Ronde van Zwitserland al met Cancellara en Dumoulin (winnaar) op het podium. Ook Bob Jungels maakt kans op de dagzege. De Etixx-Quick-Step-renner is viervoudig tijdritkampioen van Luxemburg, maar won als prof maar één tijdrit, in de Ster van Bessèges. De Luxemburger kan hoop putten uit zijn race tegen de klok in Romandië van vorige week. Alleen Thibaut Pinot en Dumoulin waren die dag sneller.

[poll id="122"]

Starttijden favorieten:

13.48 uur – Anton Vorobyev (Rusland) - Katusha

14.20 uur – Matthias Brändle (Oostenrijk) - IAM Cycling

16.18 uur – Damien Howson (Australië) - Orica-GreenEDGE

16.27 uur – Manuele Boaro (Italië) - Tinkoff

16.31 uur – Jos van Emden (Nederland) - LottoNL-Jumbo

16.36 uur – Manuel Quinziato (Italië) - BMC

16.41 uur – Bob Jungels (Luxemburg) - Etixx-Quick-Step

16.47 uur – Tom Dumoulin (Nederland) - Giant-Alpecin

16.58 uur – Stefan Küng (Zwitserland) - BMC

17.01 uur – Fabian Cancellara (Zwitersland) - Trek-Segafredo

Starttijden Nederlanders

13.51 uur – Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin)

13.57 uur – Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo)

14.13 uur – Albert Timmer (Giant-Alpecin)

14.19 uur – Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo)

14.41 uur – Bram Tankink (LottoNL-Jumbo)

15.25 uur – Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo)

15.47 uur – Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo)

15.55 uur – Boy van Poppel (Trek-Segafredo)

16.31 uur – Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)

16.47 uur – Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)

16.50 uur – Pim Ligthart (Lotto Soudal)

16.53 uur – Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)

De volledige startlijst is hier te vinden.

Parcours

Het parcours van de tijdrit is niet bepaald lastig te noemen. De renners komen zeven 90 graden-bochten tegen, maar die liggen zo ver uit elkaar dat de rit ook niet onder de noemer technisch valt. Op de Generaal van Heutszlaan is na 4,8 kilometer het enige meetpunt. Exact op die plek reed Karst T. een menigte omver tijdens Koninginnedag 2009 (wiki). Op de rampplek slaan ze rechtsaf, de Loolaan in. In die straat trekken de Italiaanse organisatoren de eerste finishstreep van de drieweekse wielerronde. Op het kruispunt bij De Naald schreeuwt koning Willem-Alexander Tom Dumoulin naar de zege.

Giro in Gelderland

Het peloton verhuist na vrijdag naar Arnhem, waar op zaterdag de tweede etappe van de Giro van start gaat. Om 12.25 uur vertrekken de renners richting Nijmegen. Met een grote boog over de Veluwe trekken de wielrenners via Ede en Tiel naar het heuvellandschap ten zuiden van Nijmegen. Via het groene en glooiende landschap in het Rijk van Nijmegen volgt de eerste klimsprint bij Groesbeek. Finishlocatie is aan de Oranjesingel in Nijmegen. De renners moeten een afstand van 190 kilometer afleggen.

Op zondag begint de derde etappe in Nijmegen met een geneutraliseerde start vanaf de Grote Markt. Via de historische binnenstad en brug De Oversteek voert de etappe naar Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Daarna door de Liemers naar de Achterhoek. Vanaf Zelhem kunnen de renners, via Borculo, Lochem en Zutphen vaart maken richting Arnhem. Onderweg is er een klimsprint op De Posbank. De finish in Arnhem is aan de Velperbuitensingel. De afstand is nagenoeg wel gelijk. Op dag drie hoeft slechts 800 meter minder te worden afgelegd. De start is opnieuw om 12.25 uur.

Algemeen klassement

Alberto Contador is er niet bij om zijn titel te verdedigen bij de 99e editie van de Giro. Door de afwezigheid van El Pistolero kunnen we ons opmaken voor een strijd tussen oud-teamgenoten Vincenzo Nibali en Mikel Landa. Eerstgenoemde begint in Apeldoorn aan zijn jacht op een vierde eindzege in een grote ronde. Er zijn echter meer kapers op de kust voor de eindzege. Landa was vorige editie een van de smaakmakers met twee ritzeges. Hij eindigde als derde in het eindklassement. Door de overstap van Astana naar Sky start hij dit jaar als onbetwiste kopman.

Alejandro Valverde en Rigoberto Uran zijn als outsiders bestempeld. Valverde maakt op 36-jarige leeftijd (!) zijn Girodebuut. De Spanjaard reed elke keer de Tour en Vuelta. Een derde grote wielerronde was teveel voor El Imbatido. In de Tour en de Vuelta eindigde Valverde respectievelijk vijf en negen keer bij de eerste tien. Cannondale heeft met Rigoberto Uran een renner in huis die mee kan spelen voor de prijzen. De Colombiaan werd al twee keer tweede in de Giro en maakt er dit jaar geen geheim van dat La Corsa Rosa dit jaar zijn hoofddoel is.

Ilnur Zakarin moeten we de komende drie weken in de gaten houden. De 26-jarige kopman van Katusha won vorig jaar de etappe op het circuit van Imola, maar viel tegen in het algemeen klassement met een 44e plaats. Dit jaar verkeerd hij in goede vorm. In Romandië behoorde hij bergop tot de sterkste renners. Onze ogen zijn vooral gericht op Steven Kruijswijk. De Brabantse klimmer bereikte vorig jaar met aanvallend rijden de zevende plek. Vorig jaar reed hij in de slotweek met de beste klimmers mee naar boven. Dat deze klassering geen incident was, bewijst zijn achtste plek uit 2011.

[poll id="121"]