'Videoscheids in het wielrennen neemt niet alle discussie weg'
i

Pro Shots

'Videoscheids in het wielrennen neemt niet alle discussie weg'

Martijn Baars • 11:49, 22-09-2017 / Laatste Update: 02:48, 08-01-2024

Het wielrennen krijgt er volgend seizoen een nieuw, omstreden element bij. De videoscheids gaat dan, net als in het voetbal, zijn intrede doen. Maar daarmee wordt niet alle discussie weggenomen in het peloton. Dat zegt wielerjournalist Christophe Vandegoor van de Belgische sportzender Sporza.

"Nu zal een videoref de hele koers volgen in de regiewagen van televisie. Hij kan zo dingen meteen signaleren aan de wedstrijdjury. Die kan zo beter en sneller bepaalde situaties beoordelen. De videoscheidsrechter zal zelf niets beslissen, maar wel fases doorgeven die de jury in de wagen niet kan zien."

'Stap in de goede richting'

Vandegoor vindt de beslissing om de videoscheids in te voeren 'een stap in de goede richting'. Maar discussie zal er hoe dan ook blijven. "Het zal het deeltje subjectiviteit niet wegnemen. Denk maar aan het incident met Cavendish en Sagan in de Tour. Iedereen heeft daar beelden van gezien en iedereen heeft er een mening over. Volgens de ene was dat een zware overtreding, volgens de andere niet. Dat zal zo blijven."