Videoscheids in het wielrennen wordt komend seizoen al ingezet, ook in de Tour
i

RV - Fifa

Videoscheids in het wielrennen wordt komend seizoen al ingezet, ook in de Tour

Martijn Baars • 21:40, 21-12-2017 / Laatste Update: 13:57, 12-12-2023

Sporten als rugby, hockey en voetbal hadden hem al, maar nu wordt ook in de wielersport de videoscheidsrechter geïntroduceerd. De internationale wielerunie UCI start komend wielerseizoen een testfase waarin deze videoscheidsrechter tijdens enkele van de grotere koersen, waaronder de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen, ingezet gaat worden.

De extra scheidsrechter komt in de mobiele regiekamer aan de finish te zitten. ,,Daar kan hij alle verschillende schermen bekijken die de regisseur ter beschikking heeft. Er wordt tijdens een wielerwedstrijd namelijk veel meer gefilmd dan er wordt uitgezonden. Ziet de videoref een onregelmatigheid, dan vraagt hij alle beschikbare beeldmateriaal op om een oordeel te vellen'', aldus jurylid Guy Dobbelaere tegenover Het Nieuwsblad.

Meteen actie

Mocht de videoscheidsrechter concluderen dat een overtreding dusdanig zwaar is, kan direct tot actie worden overgegaan. ,,Dat kan bijvoorbeeld voor een renner die een rood licht bij een spoorovergang negeert of voor een renner – zoals Moscon op het WK in Bergen – die zich vastklampt aan de volgwagen.''

Grote wedstrijden

De UCI heeft in eerste instantie vier juryleden aangewezen: een Italiaan, een Fransman, een Belg en een Spanjaard. Dit omdat het betreffende jurylid plaatsneemt in de regiewagen van de nationale televisiezender die de wedstrijd covert en het dus van belang is dat het jurylid de taal spreekt.

Komend seizoen wordt de videoscheidsrechter bij acht van de grootste wedstrijden ingezet: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d'Italia, de Tour de France, de Vuelta en het WK in Innsbruck.