Oud-olympisch kampioen MTB Bart Brentjens over Mathieu van der Poel: ‘Hij wil revanche, goud in 2024’

30 juli 2021

Pro Shots
oud-olympisch-kampioen-bart-brentjens-over-mathieu-van-der-poel-mountainbike-olympische-spelen-interview

Mathieu van der Poel moest het doen: voor het eerst in 25 jaar weer olympisch goud winnen namens Nederland op de mountainbike. Maar MVDP ging hard onderuit en zo blijft Bart Brentjens de laatste Nederlandse olympisch kampioen op de MTB. Sportnieuws.nl sprak met Brentjens.


“Als Van der Poel niet was gevallen, dan had zat een medaille er zeker in. Maar ja, toen kwam dat ene moment en was het voorbij”, aldus Brentjens die zelf ook 9 dagen in Japan was om de rijders te ondersteunen.

Voor revanche in 2024
Milan Vader eindigde in de olympische race als 10e. Van der Poel moest opgeven na zijn bizarre crash: hij sloeg over de kop omdat hij in de veronderstelling was dat er een plankje op de bewuste plek lag.

De 52-jarige Brentjens verwacht niet dat de olympische droom van Van der Poel nu voorbij is. “Ik denk dat hij er over 3 jaar in Parijs weer bij is. Hij wil revanche: goud op de Spelen. Het zou mooi zijn als ik een opvolger zou krijgen.” Van der Poel doet eind augustus waarschijnlijk ook mee aan het WK mountainbiken en daar wacht Nederland al 26 jaar op een opvolger van Brentjens.

mathieu-van-der-poel-valt-hard-in-mountainbike-race-olympische-spelen

Ontspanning
Het goud op de Spelen ging bij de mannen naar Tom Pidcock. De 21-jarige alleskunner uit Groot-Brittannië rijdt ook al succesvol op de weg én in het veld. Brentjens: “Hij vindt mountainbiken superleuk. Hij heeft het echt nodig om te ontspannen naast die andere disciplines. Dat is een reden voor hem om het te blijven doen. Ik hoop dat hij zijn gezicht blijft laten zien.”

tom-pidcock-wint-goud-mountainbike-olympische-spelen-tokio

Tauber verliest topnotering door lekke band
Bij de vrouwen eindigde Anne Terpstra knap als 5e, Anne Tauber ging lang gelijk op maar moest na een lekke band op een ongelukkig moment genoegen nemen met plek 11. “Ze heeft gewoon heel goed gereden, dat heb ik haar ook verteld”, aldus Brentjens, coach van Tauber. “Ze was op het juiste moment in vorm. Ik ben blij dat ze weer terug aan de top is.”

Zwitserland domineerde op de Spelen bij het MTB’en: goud, zilver én brons bij de vrouwen en zilver en een 4e plek bij de mannen. Hoe dat komt? “Het is een echt mountainbikeland. Zo worden alle grote wedstrijden live op televisie uitgezonden”, vertelt Brentjens, die ook 1 persoon in het bijzonder noemt: Nino Schurter. De nu 35-jarige rijder pakte al 3 medailles op de Spelen (goud, zilver en brons) en werd in Japan 4e. “Hij heeft de sport populair gemaakt. Hij werd zelfs sportman van het jaar in Zwitserland, vóór Roger Federer. Daarnaast is de opleiding in het land ook heel erg goed.”

Mountainbiken in Nederland net als skiën
Brentjens hoopt dat de mountanbikesport aan populariteit wint, want zelf ziet hij veel voordelen ten opzichte van wegwielrennen. “Mountainbiken is veel leuker. Het is sensatie, daar houdt de jeugd van. Techniek ook, veel snelheid. Het wegwielrennen is denk ik meer voor ouderen.”

Toch wordt mountainbiken in Nederland vooral recreatief gedaan en niet als ‘serieuze’ sport. “Mountainbiken doen veel mensen, maar we hebben weinig toppers. Het is een beetje hetzelfde als bij skiën: veel mensen in Nederland doen het, maar in de top zie je, met Nicolien Sauerbreij als uitzondering, eigenlijk geen Nederlanders.”

Brentjens is nu een week in Nederland en dan wacht alweer de volgende wedstrijd. En over een maand het WK in Val di Sole, Italië. “Dat is allemaal gelukkiger wat makkelijker qua reizen dan Japan.”

bart-brentjens-wint-goud-mountainbike-olympische-spelen-atlanta-1996