Van der Poel en meer: de favorieten in Strade Bianche
i

ANP

Van der Poel en meer: de favorieten in Strade Bianche

admin • 17:34, 01-08-2020 / Laatste Update: 04:25, 06-01-2024

De WorldTour barst eindelijk los met de klassieker Strade Bianche. Het deelnemersveld is sterk, met stuk voor stuk grote namen die aan de start verschijnen. Het is de vraag wie na de lange pauze gelijk kan pieken, dit zijn de favorieten.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

Eigenlijk behoort Van der Poel altijd tot de favorieten, waar hij ook start. Dat geldt dus ook voor de Strade Bianche, waar hij voor het eerst begint. Op de onverharde delen zal de Nederlander voordeel hebben door zijn ervaringen in het veldrijden. De alleskunner bewees vorig jaar tijdens de Amstel Gold Race ook op de weg te kunnen pieken en is als mountainbiker ook sterk in het beklimmen van korte heuvels.

"Het is toch wel lastiger dan het soms op tv lijkt”, zegt Van der Poel. "Ik schrok wel een beetje van de hoogtemeters en de gravelstroken. Op de televisie lijken die er vlak en goed bij te liggen, maar er zitten wel een paar slechte stroken tussen. De jongens die handig zijn op de fiets, zijn hier in het voordeel.” Als veldrijder geldt dat zeker ook voor Van der Poel zelf.

Julian Alaphilippe (Deceunninck-Quick-Step)

De winnaar van afgelopen jaar ontkomt in de nieuwste editie niet aan zijn favorietenrol. De 28-jarige Fransman van Deceuninck–Quick-Step bleef 24 kilometer voor de streep in het wiel van de demarrerende Jakob Fuglsang en pakte de Deen in de eindsprint. Daarmee luisterde hij zijn debuut in de Italiaanse koers op met een zege. Het is de vraag hoe mentaal sterk Alaphilippe is, nadat hij kort geleden zijn vader verloor.

Jakob Fuglsang (Astana)

Die steile klimmetjes die de Strade Bianche zo typeren, kunnen zomaar eens in het voordeel zijn van de voormalig mountainbiker. Afgelopen jaar legde hij het in de slotmeters af tegen Alaphillipe. Het verschil bedroeg 2 seconden, nadat hij eerder probeerde weg te rijden bij zijn concurrenten. Dat zal de 35-jarige Deen van Astana ook gaan moeten proberen om de koers op zijn naam te schrijven: Fuglsang is geen hoogvlieger in de sprint.

Wout van Aert (Jumbo-Visma)

2 keer een plaats op het podium, daar kan uit worden opgemaakt dat Van Aert zich meer dan thuis voelt in Toscane. De renner van Jumbo-Visma zal echter dit jaar geen genoegen willen nemen met een 3e keer als nummer 3 gekroond te worden. De veldrijder heeft de klassiekers tot zijn specialiteit gemaakt en is gemaakt voor het gedeeltelijk onverharde parcours van L’Eroica.

Greg van Avermaet (CCC Team)

Van Avermaet maakt zich op voor zijn 10e editie van de Strade Bianche. De Belg kwam tweemaal als 2e over de streep en reed zesmaal in de top 6 , maar won nog nooit. De ervaren man van CCC Team werd in 2015 en 2017 2e , kan hij de koers eindelijk aan zijn erelijst toevoegen?

Michal Kwiatkowski (Ineos)

Kwiatkowski mag met recht een Strade Bianche-specialist genoemd worden. De Pool schreef de koers tweemaal op zijn naam en reist als kopman van Ineos af om na zijn overwinningen in 2017 en 2019 voor zijn triple te gaan. Daarmee kan hij zich kronen tot gedeeld recordhouder.

Aan toppers geen gebrek

Ook Aleksej Loetsenko (Astana), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Peter Sagan (BORA Hansgrohe), Søren Kragh Andersen (Sunweb), Philippe Gilbert (winnaar van 2011, Lotto-Soudal) en Tiesj Benoot (Sunweb) starten. Benoot eindigde vorig jaar als 5e, nadat hij het jaar ervoor als 1e binnenkwam. Bij de vrouwelijke editie is Annemiek van Vleuten net als vorig jaar favoriet om te winnen.