Wilco Kelderman doet geweldige zaken in de Giro d’Italia

18 oktober 2020

ANP
Wilco Kelderman Giro d'Italia

Nadat we eerder al zo werden verwend in de Ronde van Vlaanderen, konden we direct door naar de Giro d'Italia. Daar waar de Nederlandse wielrenner Wilco Kelderman geweldige zaken deed in de 15de etappe, maar het was net niet genoeg voor de roze trui. Tao Geoghegan Hart (INEOS) won de etappe.


Wilco Kelderman deed zaterdag al goede zaken in de tijdrit. Hoewel de Nederlander wat tijd verloor (16 seconden) op de leider Joao Almeida, pakte hij juist tijd op de andere concurrenten. Om het roze in deze 15de etappe te kunnen pakken, moest Kelderman de 56 seconden achterstand op de Portugees goed maken. Uiteindelijk verkleinde Kelderman de achterstand tot 15 seconden. Morgen (maandag) is er een rustdag.

Team Sunweb heerst
Door het extreem hoge tempo van Team Sunweb op de ziek leipe slotklim moesten Domenico Pozzovivo (7de), Pello Bilbao (2de) en Jakob Fuglsang (12de) lossen. Wilco Kelderman (2de), Vincenzo Nibali (5de), Tao Geoghegan Hart (11de) en rozetruidrager Joao Almeida konden nog mee. Rafal Majka hing op een paar meter. Rohan Dennis, de laatste vroege vluchter, was al ingerekend.

Kelderman dendert door
Op een gegeven moment moest ook Nibali (5de) passen. Wat was Sunweb aan het trappen, niet normaal. Dwars door de rook van fakkels van wielerfans op de berg. Met nog 7 kilometer te fietsen, moest rozetruidrager Joao Almeida ook een gaatje laten. Hij was aan het afzien. Kelderman denderde samen met ploeggenoot Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart (11de) van INEOS door richting de finish. Op jacht naar de overwinning en die 56 seconden.

Finish
Het zou een secondenspel worden. Zeker omdat er ook nog bonificatieseconden aan te pas kwamen. Tao Geoghegan Hart sprintte uiteindelijk naar de etappezege. Kelderman werd 3de en pakte een dikke halve minuut tijdwinst. Joao Almeida blijft nu met 15 seconden voorsprong in het roze.