Syrische zwemmer smeekt in Rio om vrede voor zijn land

Syrische zwemmer smeekt in Rio om vrede voor zijn land

Martijn Baars • 11:56, 16-09-2016 / Laatste Update: 17:00, 05-01-2024

Sport en politiek gaan wel degelijk samen. De Syrische zwemmer Ibrahim Al Hussein bewees dat maar weer eens op de Paralympische Spelen. De vluchteling smeekte na de series van de 50 meter vrije slag om vrede in zijn land.

,,Ik roep alle landen op een einde te maken aan het bloedvergieten, zodat de Syrische mensen weer terug kunnen naar hun land om daar in vrede te leven'', zei Al Hussein. Door de oorlog in zijn land is hij zijn rechterbeen kwijtgeraakt en gevlucht naar Griekenland.

Niet overal even welkom

Hij dankte ook de Europese landen, die de vele Syrische vluchtelingen opvingen. ,,In sommige landen waren we meer welkom dan in andere, maar ik wil alle landen bedanken'', zei de 27-jarig zwemmer. Hij verzocht de Europese Unie het papierwerk wat te vergemakkelijken voor vluchtelingen die willen sporten.

Griekse zwemclub

,,Het was bijzonder moeilijk voor mij om in Griekenland lid te worden van een zwemclub. Ik heb 9 maanden moeten wachten op de benodigde papieren uit Syrië. Het zou fijn zijn als dat wat makkelijker ging, want iedereen begrijpt dat het in deze omstandigheden moeilijk is iets voor elkaar te krijgen in Syrië.''