Estafettevrouwen grijpen aan de hand van Femke Bol wereldtitel op de 4x400 meter bij WK indoor
De Nederlandse estafettevrouwen zijn wereldkampioen op de 4x400 meter indoor. © Getty Images

Estafettevrouwen grijpen aan de hand van Femke Bol wereldtitel op de 4x400 meter bij WK indoor

21:37, 03-03-2024 / Laatste Update: 22:10, 03-03-2024

De Nederlandse estafettevrouwen hebben met een fantastische race goud gepakt op de 4x400 meter bij de WK indoor atletiek. Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol liepen de hele race aan de leiding, zag de rest nog in de buurt komen, maar grepen in een tijd van 3.25,07 toch de wereldtitel.

Klaver, die zaterdag zilver pakte op de 400 meter achter Bol, was de startloopster en pakte meteen de leiding. Peeters wist die goed vast te houden. De Witte werd op de hielen gezeten door Jamaica, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar stond de leiding ook niet af. Het was aan wereldkampioen Bol om het klusje te klaren.

De hele wereld dacht toen dat Bol een enorm gat zou gaan slaan met de rest. Niets was minder waar en heel gek was dat ook niet. De Nederlandse liep namelijk in de ochtend ook al de series en de vermoeidheid was goed zichtbaar. Bol had het erg moeilijk als slotloopster, maar wist de Amerikaanse vrouwen net achter zich te houden en pakte haar tweede gouden medaille van dit WK.

'Waarom als een gek gaan?'

De vrouwen waren bij de NOS door het dolle heen. "Het blijft niet normaal", zei Peeters, die niet verwacht had dat Nederland de hele race voorop zou lopen. Klaver was erg gelukkig met het goud: "Dit is megavet". De Witte liet weten erg trots te zijn op de andere vrouwen.

Bol gaf aan dat ze vermoeid was, maar er ook expres voor koos om het wat rustiger aan te doen in de slotfase: "Waarom zou ik als een gek van start gaan als het niet nodig is? Ik heb geleerd van mijn fout in Boedapest."

Daarmee verwees ze naar haar valpartij bij het WK van vorig jaar toen ze vlak voor de streep onderuit ging in leidende positie. Deze keer ging het dus niet fout en pakte ze haar tweede wereldtitel van het weekend.