Tweede testdag Formule 1 | Carlos Sainz tikte al kwalificatietijd van vorig jaar aan
Max Verstappen, Charles Leclerc en Lewis Hamilton © Getty Images, beeldbewerking sportnieuws.nl

Tweede testdag Formule 1 | Carlos Sainz tikte al kwalificatietijd van vorig jaar aan

Brian Vesseur • 14:20, 22-02-2024 / Laatste Update: 17:23, 22-02-2024

De tweede testdag in de Formule 1 zit erop! Carlos Sainz van Ferrari was veruit de snelste in Bahrein. Sergio Pérez zat de hele dag in de auto namens Red Bull Racing. Sportnieuws.nl is vrijdag terug voor de laatste testdag.

17:23 uur: de uitslag

17:04 uur: einde van de testdag
De testdag zit er - op wat testjes hier en daar vanuit de F1 na - op. Bedankt voor het volgen van de liveblog en graag tot morgen. Vrijdag is Sportnieuws.nl er gewoon weer met een liveblog voor de laatste testdag.

17:01 uur: Carlos Sainz sluit de dag af als veruit de snelste
Carlos Sainz sluit de dag af met een tijd van 1:29.921. Er worden nu nog wat systeemtests uitgevoerd.

16:53 uur: waarom die extra tien minuten?
Die laatste tien minuten (van 17:00 uur tot 17:10 uur) zijn vermoedelijk niet zo interessant. De FIA gaat dan nog wat systeemchecks doen.

16:36 uur: Sergio Pérez naar tweede plek
Sergio Pérez is naar de tweede plek gegaan bij de tweede testdag. Op een band harder is hij nog wel een stuk langzamer dan de snelste tijd van Carlos Sainz. Daniel Ricciardo is op die snelle band naar de vijfde plek geklommen.

16:23 uur: heel veel rondjes
De coureurs die 's ochtends én 's middags rijden, zitten allemaal al dik boven de honderd ronden. Sergio Pérez heeft er 121, Lewis Hamilton 119 en Logan Sargeant 117.

16:00 uur: Nog een uur én tien minuten te gaan
Er wordt nog tien minuten extra doorgereden vandaag. Dat zou eigenlijk vanochtend gebeuren, maar dat is door de rode vlag opgeschoven.

15:14 uur: Sergio Pérez verbetert zijn eigen tijd
Sergio Pérez heeft een tijd van 1:31.461 neergezet en komt daarmee op de derde plek. De Mexicaan doet dit wel op mediumbanden, in plaats van die snelle softs van Carlos Sainz.

14:40 uur: Carlos Sainz is heerlijk bezig op die softs
Carlos Sainz knalt nog even een flinke hap van zijn snelste tijd af. De Spanjaard rijdt nu 1:29.921. Dat is een serieuze tijd te noemen: vorig jaar was niemand zo snel bij de testdagen. Vorig jaar reed Max Verstappen deze tijd in de kwalificatie: 1:29.708.

14:23 uur: Carlos Sainz sloopt de tijd van Max Verstappen
Carlos Sainz rijdt een tijd van 1:30.424 op softbanden en is daarmee een dikke seconde sneller dan het soepie. Ook is hij bijna een seconde sneller dan Max Verstappen woensdag was.

14:19 uur: Sergio Pérez gaat langzaam
Sergio Pérez staat bijna stil op het rechte stuk, maar probeert zijn Red Bull nog terug de pushen naar de pitstraat. Ondertussen heeft Lando Norris de tweede tijd neergezet.

13:59 uur: Carlos Sainz pikt snelste tijd in
Die Ferrari's willen wel. Carlos Sainz is nu de snelste coureur op de baan met een tijd van 1:31.397. Daarmee is hij dik drie tienden sneller dan Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc vanochtend.

13:36 uur: Ferrari doet niet rustig aan
Ferrari staat nu met twee coureurs 'bovenaan'. Carlos Sainz heeft de tweede tijd neergezet, achter Charles Leclerc.

13:25 uur: nieuwe tussenstand
Charles Leclerc is nog steeds de snelste, gevolgd door Lewis Hamilton, Oscar Piastri, Lance Stroll, Logan Sargeant en dan Sergio Pérez. Later op de dag volgen er vermoedelijk nog snellere tijden.

13:13 uur: Carlos Sainz eindelijk op de baan
Carlos Sainz mag weer de middagsessie doen voor Ferrari, maar reed tot nu toe pas één rondje. De Spanjaard is nu weer de baan op om de snelste tijd van zijn teamgenoot Charles Leclerc af te pakken.

13:03 uur: rondjes rijden
Hoeveel rondjes hebben de coureurs erop zitten? Sergio Pérez heeft er inmiddels de meeste (55), vlak voor Charles Leclerc en Lewis Hamilton. Lando Norris en Lance Stroll, die pas een uur onderweg zijn, hebben er pas acht rondjes op zitten.

12:38 uur: Lewis Hamilton op zesde plek
Lewis Hamilton heeft inmiddels de zesde plek te pakken. Woensdag kwam George Russell niet verder dan de twaalfde plek. Een (weinigzeggende) verbetering voor Mercedes tot nu toe.

Red Bull heeft wat designs van Mercedes overgenomen:

Waarom er een einde kwam aan de ochtendsessie:
(Inmiddels is de middagsessie alweer bezig)

12:10 uur: Charles Leclerc topt nog steeds de sessie
Charles Leclerc heeft nog steeds de snelste tijd (1:31.750) van de dag, voor Oscar Piastri (McLaren) en Logan Sargeant (Williams).

12:04 uur: we zijn weer begonnen
De middagsessie is weer begonnen. Die duurt van 12:00 uur tot 17:10 uur. Max Verstappen stapt vrijdagmiddag pas weer in de auto.

BELANGRIJK! Sergio Pérez maakt de tweede testdag af, om toch aan die acht uur testen te komen. Max Verstappen pakt vrijdag, op de laatste testdag, één dagdeel op.

AFGELOPEN! De ochtendsessie is voorbij, omdat die rode vlag niet gefixt kan worden. De middagsessie begint nu al om 12:00 uur en duurt een uur langer, tot 17:00 uur.

10:45 uur: nog steeds rode vlag
De coureurs zullen balen, want er is nog steeds een rode vlag op de baan. Ze krijgen die kerb maar niet veilig genoeg.

10:22 uur: de eerste rode vlag
Een rode vlag op de baan! Maar waarom? In bocht elf is er een stuk van de kerbs stuk. Dat moet eerst worden hersteld, voordat er weer volle bak overheen gereden kan worden.

10:18 uur: Yuki Tsunoda vs. Sergio Pérez
Yuki Tsunoda (en Guanyu Zhou) zitten inmiddels al op 38 rondjes, Sergio Pérez heeft er pas 20. Overigens is Tsunoda wel de langzaamste op de baan qua één ronde.

10:00 uur: eindelijk een aardige tijd
Eindelijk een aardige tijd voor Sergio Pérez. Na klokslag twee uur oefenen rijdt hij de vierde tijd. De ochtendsessie duurt tot 12 uur. Van 13:00 uur tot 17:00 uur zit Max Verstappen in de Red Bull.

09:40 uur: Sergio Pérez nog steeds binnen
De Mexicaan van Red Bull rijdt maar niet. Hij heeft de langzaamste tijd en reed 16 rondes. Alleen Fernando Alonso (14) reed er minder.

Viaplay-studio over de problemen bij Sergio Pérez

09:07 uur: Sergio Pérez weer binnen
Het wil nog niet helemaal bij Red Bull. Sergio Pérez staat weer binnen, terwijl de monteurs aan de auto sleutelen. De Mexicaan wil zó graag naar buiten om rondjes te knallen.

08:52 uur: eerste uur zit er bijna op
Charles Leclerc (Ferrari) is nog ietsje sneller, met een tijd van 1:31.750. Logan Sargeant van Williams reed tot nu toe de meeste rondjes (15) én de derde tijd. Sergio Pérez van Red Bull reed tot nu toe nog maar vijf rondjes.

08:30 uur: scherpe blik op RB
Woensdag was Daniel Ricciardo erg goed in zijn (Visa Cash App) RB. Vandaag houden we in de gaten of dat een toevalstreffer was, of dat de RB (Racing Bulls) weer snel voor de dag komt. Er gaan verhalen dat het team de Red Bull-auto van 2019 hebben gekopieerd.

08:27 uur: raar ijzer op de auto's
Als je ook naar Viaplay of F1 TV kijkt, zal je misschien ook dat ijzer op die auto's zien. Dat is allemaal om de luchtstroom te meten. Meer daarover lees je hier.

08:25 uur: Charles Leclerc knalt naar eerste tijd
Al 'vroeg' in de ochtend een goede tijd voor Ferrari. Charles Leclerc rijdt een tijd van 1:31.822, twee tienden onder de tijd van Max Verstappen op woensdag. Het is de verwachting dat de tijden vandaag onder de 1:31 zullen komen.

08:12 uur: Lewis Hamilton voor het eerst in actie
Naast Sergio Pérez stapt ook Lewis Hamilton voor het eerst in zijn nieuwe auto. Extra interessant, want Hamilton maakt volgend jaar de overstap van Mercedes naar Ferrari. George Russell kwam woensdag niet verder dan de twaalfde tijd in de Mercedes.

08:06 uur: dit waren de hoogtepunten van dag één
- Vijf zaken die opvielen bij de eerste testdag in Bahrein
- Max Verstappen veruit de snelste op dag één van de testweek: 'Verrast hoe snel deze auto is'
- George Russell ondanks twaalfde tijd tevreden na eerste testdag: 'Goede basis gelegd'

08:00 uur: tweede testdag is begonnen
De tweede testdag is begonnen en de ochtendsessie duurt tot 12 uur. Deze coureurs komen donderdagochtend in actie:

Sergio Pérez, Lewis Hamilton, Charles Leclerc, Oscar Piastri, Fernando Alonso, Pierre Gasly, Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Nico Hülkenberg.