Max Verstappen veruit de snelste op dag één van de testweek: 'Verrast hoe snel deze auto is'
Max Verstappen, Charles Leclerc en Lewis Hamilton © Getty Images, beeldbewerking sportnieuws.nl

Max Verstappen veruit de snelste op dag één van de testweek: 'Verrast hoe snel deze auto is'

Brian Vesseur • 19:00, 21-02-2024 / Laatste Update: 19:46, 21-02-2024

Max Verstappen was vandaag tijdens de eerste testdag richting het nieuwe Formule 1-seizoen direct te bewonderen op het Bahrain International Circuit. De verrichtingen van de drievoudig wereldkampioen in zijn nieuwe RB20 waren via ons liveblog op de voet te volgen. Lees hieronder alles terug, inclusief de reactie van Verstappen.

Reactie Verstappen:
"Het is mooi om terug te zijn. Ik denk ook dat we een goede dag hadden. We konden heel veel ronden rijden, en met de auto konden we best wel veel dingen uitproberen. Dus erg blij in het algemeen", reageerde Verstappen op zijn eigen website.

"Al met al blij om weer terug te zijn in een Formule 1-auto. De eerste paar ronden ben je verrast hoe snel deze is ten opzichte van al het andere. En ja, ik had veel plezier vandaag. Ik was erg blij met hoe de auto reageerde, de balans was erg goed. Het is nog maar een test maar we hadden een goede dag."

De uitslag van dag 1:

17:00 uur: Dag 1 zit erop!
Wat een heerlijke dag voor Max Verstappen, met de snelste tijd en liefst 142 ronden. Hij was een ruime seconde sneller dan alle andere coureurs. Check hier welke coureurs er morgen (donderdag) in actie komen bij de tweede testdag. Sportnieuws.nl is er dan ook weer bij met een liveblog.

16:54 uur: Mercedes valt nog tegen
George Russell lijkt niet verder te komen dan de twaalfde plek op dag één. Hij reed 116 ronden, Max Verstappen lijkt tot 138 te komen.

16:37 uur: Max Verstappen verbetert zijn eigen snelste tijd
Max Verstappen heeft nog wat van zijn eigen toptijd afgesnoept. Hij is nu een ruime seconde sneller dan alle andere coureurs: 1:31.344.

16:23 uur: Daniel Ricciardo houdt stand
Daniel Ricciardo heeft zijn tijd weer ietsje weten te verbeteren en staat nu nog op een seconde van Max Verstappen.

16:01 uur: Nog een uurtje te gaan
Max Verstappen zit nog een uurtje in de auto en staat momenteel op 114 rondjes. De snelste deed hij in een tijd van 1:31.662. Slechts twee coureurs (Lando Norris en Carlos Sainz) zitten net binnen een seconde van die tijd.

15:54 uur: Groter gat dan vorig jaar
Vorig jaar zat iedereen bij de eerste testdag op hooguit twee seconden van elkaar. Dit jaar is het gat tussen Max Verstappen en Pierre Gasly bijna vijf seconden. Aan beide kanten is er een groter verschil.

15:32 uur: Daniel Ricciardo kruipt omhoog
Daniel Ricciardo heeft de vierde tijd te pakken op het moment. Er gaan verhalen dat RB (Racing Bulls) de Red Bull-auto van vorig jaar heeft gekopieerd. Wie weet.

15:14 uur: Ten opzichte van vorig jaar
Vorig jaar was de snelste tijd 1:32.837 op dag één, 1:31.610 op dag twee en 1:30.305 op dag drie. Nu zit Max Verstappen op dag één al op 1:31.662. Vorig jaar startte Max Verstappen de race in Bahrein op pole position met een tijd van 1:29.708.

15:04 uur: Max Verstappen zet gestoord hard aan
Max Verstappen zet even héél flink aan. Hij rijdt een tijd van 1:31.662. Dat is een seconde sneller dan hij vorig jaar reed en acht tienden sneller dan Lando Norris zojuist reed.

15:00 uur: Nog twee uur te gaan in Bahrein
De eerste testdag duurt nog twee uur. Daniel Ricciardo reed zichzelf zojuist naar de vijfde tijd in de RB, de opvolger van de AlphaTauri. Daarmee is hij ruim acht tienden sneller dan zijn teamgenoot Yuki Tsunoda vanochtend was.

14:50 uur: Lando Norris pakt de snelste tijd af
De nieuwe snelste tijd is van Lando Norris. De coureur van McLaren rijdt 1:32.484, nog geen honderdste sneller dan Max Verstappen. Carlos Sainz zit op precies een tiende van Norris.

14:45 uur: Alle coureurs op de baan (geweest)
Alle coureurs die op woensdag in actie zouden komen, zijn op de baan geweest. Dat betekent dat alleen Sergio Pérez en Lewis Hamilton nog geen kilometers hebben gemaakt op het asfalt in Bahrein.

14:36 uur: We zien nog weinig 'geks'
Red Bull topt tot nu toe de eerste dag, gevolgd door Ferrari, McLaren en Aston Martin. Het eerstvolgende team daar weer onder is Mercedes. Nog niet heel schokkend, allemaal.

14:25 uur: Carlos Sainz en Lando Norris beginnen goed
Carlos Sainz en Lando Norris zijn goed begonnen aan hun middagsessie. Sainz, Ferrari-coureur, rijdt de tweede tijd tot nu toe, Norris volgt op de derde plek.

14:10 uur: Alles over de Formule 1
Wil je zelf meer weten over de (regels) van de Formule 1, of word je gek van je familieleden die veel aan je vragen tijdens een race? Stuur ze dit artikel, met uitleg over alle regels en speciale zaken rondom F1.

14:00 uur: Eerste uur van de middagsessie zit erop
Nog drie uur op de klok bij de eerste testdag voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Lance Stroll (Aston Martin), Lando Norris (McLaren), Guanyu Zhou (Sauber/Stake) en Logan Sargeant (Williams) moeten hun eerste meters nog rijden.

13:44 uur: Nog steeds zes coureurs binnen
Carlos Sainz en Max Verstappen zijn op de baan, maar veel andere coureurs hebben nog geen tijd neergezet.

13:14 uur: Carlos Sainz trapt de middagsessie af
Carlos Sainz, die volgend seizoen zijn plekje bij Ferrari kwijtraakt aan Lewis Hamilton, is momenteel de enige op de baan.

13:04 uur: Rustig aan...
De coureurs maken geen haast om de baan op te komen. Iedereen staat nog in de pitstraat. De monteurs zullen het druk hebben gehad, het afgelopen uur.

12:57 uur: Voordat we echt beginnen aan de middasgsessie: check hier een interview met Max Verstappen voorafgaand aan het nieuwe seizoen

12:55 uur: Max Verstappen ook aanwezig bij middagsessie
Max Verstappen begint ook aan de middagsessie namens Red Bull. Ook George Russell (Mercedes) rijdt de middagsessie, nadat hij ook al in de ochtend reed. Alle andere teams wisselen van coureur.

12:00 uur: De ochtendsessie van de eerste testdag zit erop
1. Max Verstappen (Red Bull) - 1.32.548 - 66 rondjes
2. Charles Leclerc (Ferrari) - 1.33.247 - 64 rondjes
3. Fernando Alonso (Aston Martin) - 1.33.385 - 77 rondjes
4. Oscar Piastri (McLaren) - 1.33.658 - 56 rondjes
5. Yuki Tsunoda (RB) - 1.34.136 - 64 rondjes
6. George Russell (Mercedes) - 1.34.230 - 46 rondjes
7. Valtteri Bottas (Stake/Sauber) - 1.34.431 - 67 rondjes
8. Alex Albon (Williams) - 1.34.587 - 40 rondjes
9. Esteban Ocon (Alpine) - 1.34.677 - 60 rondjes
10. Kevin Magnussen (Haas) - 1.35.692 - 65 rondjes

11:40 uur: De Viaplay-studio over de nieuwe RB20
In de Viaplay-studio worden de nieuwste updates aan de auto van Max Verstappen besproken.

11:38 uur: Alexander Albon zet zijn auto stil
Alex Albon heeft zijn Williams langs de auto gerparkeerd. Het levert in eerste instantie en gele vlag op.

11:21 uur: Fernando Alonso rijdt de meeste rondjes
Fernando Alonso knalt lekker door en heeft inmiddels al 62 rondjes gereden. Valtteri Bottas (Sauber) en Yuki Tsunoda (RB) hebben er allebei 52, Max Verstappen eentje minder: 51.

11:04 uur: Over de voorvleugel van Mercedes
Giedo van der Garde heeft in de studio van Viaplay wat uitleg gegeven over de unieke voorvleugel van Mercedes.

10:59 uur: Nog één uur te gaan
Er zijn inmiddels drie uur van de ochtendsessie verstreken, die nu nog één uur duurt. Max Verstappen heeft nog steeds de snelste tijd, voor Charles Leclerc (Ferrari) en Fernando Alonso (Aston Martin). Oscar Piastri van McLaren reed de vierde tijd, Yuki Tsunoda van RB de vijfde.

10:40 uur: Max Verstappen doet alvast een proefstart
Het lijkt zo lekker te gaan bij Red Bull, dat Max Verstappen alvast een proefstart doet. Dat zien we niet vaak op de allereerste testdag van het nieuwe seizoen.

10:33 uur: Max Verstappen rijdt nóg sneller
Max Verstappen heeft zijn snelste tijd verder aangescherpt: 1:32.548. De Red Bull-coureur ging wel een stukje buiten de baan. Hij was sneller dan vorig jaar bij de eerste testdag, maar vorig jaar werden er in de testweek wel 31'ers gereden.

10:25 uur: Deze coureurs worden in de middag vervangen
Alleen Max Verstappen en George Russell blijven woensdagmiddag in hun auto zitten. Alle andere teams wisselen na 12 uur van coureur. De complete line-ups voor de testdagen vind je hier.

10:19 uur: Hoe is het met Mercedes?
Namens Mercedes was George Russell op de baan, die tot nu toe niet verder kwam dan de negende tijd (van de tien). De auto staat al een tijdje binnen en Mercedes is - met doeken voor de pitbox - aan de auto aan het sleutelen.

10:06 uur: Tweede uur zit erop
Het tweede uur zit erop en Max Verstappen is dus de snelste van allemaal (1:33.065). Fernando Alonso (Aston Martin) en Charles Leclerc (Ferrari) completeren de top drie.

09:41 uur: Max Verstappen de snelste
Max Verstappen heeft de snelste tijd tot nu toe neergezet. Hij reed een tijd van 1:33.065. We herhalen het voor de zekerheid: de tijden zeggen nog niks, omdat je niet weet of teams zich inhouden of dat auto's misschien heel veel benzine met zich meedragen (en dus langzamer zijn).

09:35 uur: Nieuwe look Valtteri Bottas
We wilden jullie de nieuwe look van Valtteri Bottas niet onthouden. De Fin rijdt voor Stake F1 (of Sauber), vorig jaar bekend als Alfa Romeo.

Valtteri Bottas / Getty Images

09:21 uur: Esteban Ocon door het grind
Esteban Ocon is de eerste die even een uitstapje buiten de baan maakt. De Fransman van Alpine belandde even in het grind. De coureurs zijn lekker bezig, aangezien er nog geen rode vlag is gezwaaid.

09:12 uur: Nieuwe namen en nieuwe logo's
Er zijn een aantal teams met een nieuwe naam en een nieuw logo. Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo rijden nu voor Visa Cash App RB, kortweg RB (of Racing Bulls). Vorig jaar reden zij nog voor AlphaTauri. Stake F1 is de nieuwe naam voor Alfa Romeo Sauber. Omdat Sauber nog steeds in het team zit, kan dit team ook 'Sauber' worden genoemd.

08:56 uur: Update van de snelste tijden
We zijn inmiddels een uur onderweg en Charles Leclerc (Ferrari) heeft momenteel de snelste tijd neergezet: 1:33.658. Dat is een fractie sneller dan Fernando Alonso was in zijn Aston Martin. Max Verstappen (Red Bull) is zo'n twee seconden langzamer. Maar het zegt natuurlijk niks. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel benzine de teams in de auto hebben (en hoe zwaar de auto dus is).

08:42 uur: Wat doen die ijzerwerken op de auto's?
Die hekwerken op de Formule 1-auto's meten hoe de lucht langs de auto stroomt. De auto-ontwerpers bedenken allerlei snufjes om de auto zo aerodynamisch mogelijk te maken en met die hekken wordt getest of de lucht inderdaad optimaal langs de auto gaat. Een uitgebreide uitleg vind je hier.

08:34 uur: Max Verstappen knalt z'n eerste rondjes
De Nederlander had al een (lage) tijd op het bord staan, maar is nu bezig met zijn eerste échte rondjes. Het 'ijzer' is ook van zijn auto af.

08:22 uur: Eerste tijden op het bord
Fernando Alonso heeft na de eerste twintig minuten de snelste tijd: 1:34.334. Ter vergelijking: de snelste tijd tijdens de kwalificatie in 2023 was van Max Verstappen: 1:29.708. Guanyu Zhou reed de snelste ronde tijdens de race: 1:33.996. Alonso heeft nu nog wel allemaal extra ijzer op zijn auto.

08:12 uur: Christian Horner is aanwezig bij Red Bull
Een klein statement van Christian Horner: de teambaas is gewoon aanwezig bij Red Bull. Hij werd de afgelopen periode in verband gebracht met grensoverschrijdend gedrag. Horner ontkent al het nieuws en zou zelfs een rechtszaak aanspannen tegen De Telegraaf.

08:10 uur: Deze coureurs komen woensdagochtend in actie
De woensdagochtend duurt van 08:00 uur tot en met 12:00 uur, waarna er een middagpauze volgt. Deze coureurs zien we woensdagochtend in actie: Max Verstappen, George Russell, Charles Leclerc, Oscar Piastri, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Alexander Albon, Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas en Kevin Magnussen.

08:00 uur: Mini-uitleg over de testdagen
Op woensdag, donderdag en vrijdag worden de nieuwe Formule 1-auto's getest. De teams krijgen zo de kans om te kijken wat er nog misgaat in de auto en dit nog aan te passen voor de eerste race. De Grand Prix van Bahrein staat op zaterdag 2 maart op het programma. Bahrein is ook de locatie van de testdagen.

07:55 uur: Max Verstappen komt direct in actie
Max Verstappen komt op woensdag direct de hele dag de baan op. Hij test de Red Bull op de hele woensdag én op donderdagmiddag. Sergio Pérez zit op donderdagochtend en de gehele vrijdag in de auto.