Logan Sargeant de sjaak na crash Alex Albon; Williams met één coureur bij Grand Prix van Australië
Logan Sargeant is de pineut, Alex Albon kan blijven rijden. © Getty Images

Logan Sargeant de sjaak na crash Alex Albon; Williams met één coureur bij Grand Prix van Australië

10:44, 22-03-2024 / Laatste Update: 10:54, 22-03-2024

Williams kon de vrijdag van de Grand Prix van Australië niet slechter beginnen. Teambaas James Vowles zag vanaf de pitmuur dat Alex Albon zijn FW46 in de muur boorde en daarbij flinke schade opliep. Williams heeft geen reservechassis bij, dus moest er een oplossing komen. Vowles koos ervoor om Albon in de auto van teamgenoot Logan Sargeant te zetten.

"We zijn enorm teleurgesteld dat we door de schade aan het chassis deze terug moeten trekken voor het weekend", reageerde Vowles via een statement. Volgens hem heeft Williams 'moeilijke beslissingen' moeten nemen.

"Het is onacceptabel in de moderne Formule 1 om geen reservechassis te hebben, maar het is een weerspiegeling van de achterstand die we in de winterperiode hebben opgelopen en het illustreert waarom we grote veranderingen moeten doorvoeren om onszelf in een betere positie voor de toekomst te krijgen."

Albon neemt auto Sargeant over

Vowles geeft toe dat het wrang is. Het besluit is genomen in teambelang volgens de teambaas, vooral omdat Albon waarschijnlijk dichter bij de punten zal komen dan Sargeant. "Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen en we kunnen Logan niet genoeg bedanken voor zijn welwillende aanvaarding, waaruit zijn toewijding aan het team blijkt; hij is een echte teamspeler."

Ook de hoofdrolspelers reageren. Albon spreekt van een 'heel moeilijke' situatie. "Ik zou nooit willen dat zoiets zou gebeuren. Logan is altijd vanaf dag één een professional en een teamspeler geweest en dit zal niet makkelijk voor hem zijn", aldus de Thaise Brit, die zich verder wil focussen op de race.

"Voor mij is dit het moeilijkste moment uit mijn carrière", reageerde Sargeant op zijn beurt. "Het is absoluut niet makkelijk. Ik ben er echter volledig voor het team en zal dit weekend op elke mogelijke manier blijven bijdragen om het maximale uit ons team te halen."

Reservechassis

Williams koos er bewust voor om geen reservechassis mee te nemen naar Melbourne. "We zijn er open en transparant over geweest dat we elke grens die we konden zouden opzoeken. Daarvoor moesten er ook offers gemaakt worden", verklaarde Vowles tegenover Motorsport. "Een van de offers en de risico's die je neemt, is dat je pas rond de derde race een reservechassis hebt. We zitten daar nét naast. Daarmee gokten we erop dat we in de eerste races geen grote crash hebben. Helaas is dat nu anders."