Gemengde gevoelens bij hockeyster Kappelle na verloren WK-finale
i

Ilse Kappelle

Gemengde gevoelens bij hockeyster Kappelle na verloren WK-finale

admin • 00:12, 13-12-2016 / Laatste Update: 03:47, 05-01-2024

Met een lach en een traan, zo blikt Ilse Kappelle terug op haar eerste wereldkampioenschap hockey. Na een sublieme groepsfase met Jong Oranje lonkte de eerste gouden medaille op een WK voor de oud-hockeyster van Union, maar die droom spatte uiteen in de finale tegen Argentinië. De ploeg verloor in Santiago, de hoofdstad van Chili, met 2-4.

“De teleurstelling overheerst de trots”, sprak een balende Kappelle in De Gelderlander. “We zaten er na afloop compleet doorheen in de kleedkamer. De sfeer was zo gek, de hele middag eigenlijk al. Heel veel Argentijnen staken de grens over voor de finale. Ik zag bijna alleen maar blauw-wit op de tribune. Ik kreeg nóg meer kriebels, ik wilde Argentinië opvreten.” Uiteindelijk droop de ploeg af met een zure nederlaag. “Het was echt spannend tot het laatste fluitsignaal. Wij gingen met een vliegende keeper spelen. Pas in de laatste minuut maken zij die beslissende goal.”

Oppermachtig

Het WK onder 21 jaar in Chili was het grootste toernooi tot nu toe voor de pas 18-jarige middenveldster. In de poulefase liet het Nederlands elftal Zuid-Korea (10-2), de Verenigde Staten (5-1, dankzij 2 goals van Kappelle) en Zimbabwe (13-0) kansloos. Ook in de kwartfinale tegen Duitsland (5-0) en in de halve finale tegen het verrassende Spanje (4-0) was Oranje oppermachtig. Argentinië bleek in een bloedstollende finale een maatje te groot. Daardoor kan ze naast haar gouden plak op het EK in 2015 in Spanje een zilveren medaille toevoegen aan haar prijzenkast.

“Als ik die medaille zie en de foto’s terugkijk, dan ben ik ook enorm trots. Trots op dat ik hier heb mogen staan. Ik baal wel nog steeds enorm dat we niet hebben gewonnen, want we hebben hier echt lang naartoe geleefd. Ik denk dat het tijd kost om de teleurstelling te verwerken.” Maar tijd, die neemt Kappelle nauwelijks in haar hockeycarrière.

Carrière in vogelvlucht

Kappelle is namelijk bezig aan een stormachtige ontwikkeling. Ze verruilde twee jaar geleden Union voor het grote Amsterdam. Ze brak vorig jaar november door bij de titelkandidaat van de hoofdklasse, toen ze in de topper met Den Bosch de bevrijdende 0-2 maakte. Het was haar eerste doelpunt in het shirt van Amsterdam. Sindsdien krijgt ze meer speeltijd van coach Rick Mathijssen, die tevens bondscoach is van Jong Oranje.

“Ik mag dit seizoen steeds vaker in de basis starten, maar dat heeft ook te maken met de afwezigheid van Eva de Goede. Zij is momenteel in Zuid-Afrika bij haar vriend en verwacht pas in mei terug te komen.” Kappelle wil er staan als de 88-voudig international terugkeert bij Amsterdam. “Dan moet ik zeker voor mijn plek gaan vechten.”

Alyson Annan

Op dit moment wil Kappelle vooral leren. Het ‘grote’ Oranje komt volgens haar nog te vroeg, ondanks dat bondscoach Alyson Annan - die Kappelle naar Jong Oranje heeft gehaald - zag dat zeven spelers aankondigden te stoppen bij het Nederlands elftal. “Maar als Annan belt, zeg ik zeker ja!”