Oranje-hockeysters wacht interessante halve finale na slechtste EK-start ooit
i

ANP

Oranje-hockeysters wacht interessante halve finale na slechtste EK-start ooit

Martijn Baars • 15:37, 23-08-2019 / Laatste Update: 10:23, 05-01-2024

Na de slechtste EK-start ooit, met 2 gelijke spelen, kunnen de Nederlandse hockeysters vrijdagavond ‘gewoon’ de finale halen van het EK in Antwerpen. In de halve finale is Engeland vanaf 18.00 uur de tegenstander van Oranje.

Na de dubbele 1-1 tegen België en Spanje in de groepsfase – gevolgd door een 14-0 zege op het zwakke Rusland – wordt de clash met de Engelse hockeysters een interessante wedstrijd voor Nederland. Ondanks de aanloopproblemen is en blijft de ploeg van bondscoach Alyson Annan als nummer 1 van de wereld de huizenhoge favoriet voor een plek in de finale.

Engeland, de huidige nummer 4 van de wereld, is niet meer de sterke ploeg van een paar jaar geleden. In 2015 wonnen de Engelsen in de EK-finale van Nederland. Een jaar later volgde voor Oranje in Rio de Janeiro de pijnlijke nederlaag in de olympische finale tegen Groot-Brittannië. De afgelopen 2 jaar lieten de Oranje-hockeysters zien dat ze duidelijk meer kwaliteit in huis hebben dan het Engelse team, met zeges op het EK in 2017 (1-0) en WK in 2018 (2-0). Twee maanden geleden was Nederland in de Pro League tweemaal te sterk voor Engeland. In Eindhoven werd het 2-0 en in Londen 0-1 voor de ploeg van Annan.

Problemen met scoren

Afgezien van de monsterzege op Rusland heeft Nederland dit EK moeite met scoren. Ook in de hele Pro League-campagne had de ploeg veel kansen nodig om doelpunten te maken. Het is voor Oranje te hopen dat de aanvallers Lidewij Welten, Frédérique Matla, Kelly Jonker en Marijn Veen vertrouwen hebben geput uit hun goals tegen de Russinnen. De titelverdediger mist tegen Engeland mogelijk Ireen van den Assem. De verdedigster van HC Den Bosch kampt met een kuitblessure.