Strafcornerspecialist Maartje Paumen stopt bij Oranje
i

Getty Images

Strafcornerspecialist Maartje Paumen stopt bij Oranje

Martijn Baars • 14:14, 15-11-2016 / Laatste Update: 19:05, 12-12-2023

Maartje Paumen heeft besloten per direct te stoppen als international van Oranje. De 31-jarige hockeyster werd in 2008 en 2012 olympisch kampioen met de Nederlandse ploeg. Afgelopen zomer speelde ze haar laatste grote eindtoernooi. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werd ze met Nederland tweede. Na 12 jaar, 235 interlands en 195 doelpunten voor Oranje neemt ze afscheid.

Gouden hockeygeneratie

Paumen werd 2 keer wereldkampioen met Nederland, is 2 keer tot beste speelster van de wereld benoemd en is alltime olympisch topscorer. Ze is na Ellen Hoog en Naomi van As de derde speler uit de gouden hockeygeneratie die afscheid neemt.

'Zo raar om te stoppen'

,,Ik heb een fantastische carrière gehad in het Nederlands Elftal. Het was de tijd van mijn leven. Maar nu is het tijd voor andere dingen", verklaart Paumen op hockey.nl. ,,Het is zo raar om te stoppen met Oranje. Het was een heel lastige keuze, maar ik kan het na al die tijd niet meer opbrengen om alles uit mezelf te halen."

Twijfels

Na de teleurstelling op de Spelen van Rio, waarin Oranje in de finale na shoot-outs verloor van Groot-Brittannië, nam Paumen de tijd om na te denken. ,,Spelen voor Oranje heb ik mijn hele leven gewild. En dan zou ik daarmee stoppen. Daarom heb ik getwijfeld. Ik heb mezelf net zo lang de tijd gegeven als ik nodig had. Ik maak vaak keuzes op gevoel. Af en toe werd ik gek van het nadenken, maar uiteindelijk kon alleen ík die beslissing maken."

Koffietentje

Nu ze de beslissing heeft gemaakt, gaat Paumen heel iets anders doen. ,,Ik droom er bijvoorbeeld al jaren van om een koffietent te beginnen. Dat ga ik echt uitzoeken. Ten eerste ben ik gek op koffie en ten tweede vind ik het heel leuk om met mensen bezig te zijn."

Opvolgster

Wie moet nu haar opvolgster worden zul je denken? Er speelt op de Nederlandse velden een groot talent: Yibbi Jansen. Ze maakte recent deze hete transfer en heeft samen met Paumen gespeeld. Haar grote voorbeeld. En er zijn veel gelijkenissen. Yibbi is nog heel jong, maar droomt ervan om net zo goed te worden als Maartje Paumen. We hoeven ons dus geen zorgen te maken over de toekomst!

Vandaag Den Bosch-HDM #adidashockey

Een foto die is geplaatst door Yibbi jansen (@yibbijansen) op

Lees hier ons portret van Maartje Paumen, gemaakt in aanloop naar de Olympische Spelen van afgelopen zomer.