Uniek: Videoscheids bij landskampioenschap hockey
i

ANP

Uniek: Videoscheids bij landskampioenschap hockey

admin • 16:15, 15-05-2017 / Laatste Update: 22:34, 07-01-2024

De videoscheidsrechter is bij grote hockeytoernooien een begrip. EK, WK, Olympische Spelen, al die toernooien hebben de mogelijkheden om beslissingen van de scheidsrechters op verzoek van spelers een keertje te checken. In de reguliere competitie gebeurt dit niet. Maar speciaal voor de finales van de play-offs wordt dat wel gefixt.

De KNHB liet aan Hockey.nl weten dat het al langer de wens van de bond was om de videoscheidsrechter in te zetten. Vooral omdat hockey super snel gaat. Daarom kunnen de scheidsrechters soms wat ondersteuning gebruiken om de wedstrijd nog beter te laten verlopen. Bovendien vindt de bond het ook eerlijker.

Hulp van de NOS en Ziggo

Een videoscheidsrechter is natuurlijk zo gevonden, maar er komt veel meer bij kijken. Ongeveer 4 tot 5 camera's én een videowagen waarin de beelden teruggekeken kunnen worden. En daar kwamen de NOS en Ziggo om de hoek kijken. Door een samenwerking heeft de KNHB de mogelijkheid om zowel bij de mannen- als bij de vrouwenfinale een beroep te doen op de videoscheids. Een unicum in het Nederlandse hockey.

Hoe zat het ook alweer

Goed, Kampong en Rotterdam bij de mannen en Den Bosch en SCHC bij de vrouwen kunnen dus een videoreferral aanvragen. Ze hebben er 1 per wedstrijd. Die aanvraag blijft voor het team behouden als blijkt uit de beelden dat het team dat erom vroeg gelijk had. Hadden ze het fout, zijn ze hun aanvraag kwijt. Eindigt de wedstrijd in gelijkspel, krijgen beide teams voor de shoot-outs ieder weer 1 aanvraag.