De Tour de France en de Olympische Spelen overlappen elkaar in 2021: hoe nu verder?
i

AFP

De Tour de France en de Olympische Spelen overlappen elkaar in 2021: hoe nu verder?

Martijn Baars • 19:02, 30-03-2020 / Laatste Update: 19:15, 04-01-2024

Nu de nieuwe datum voor de Olympische Spelen officieel is vastgesteld op 23 juli 2021 zorgt dat meteen voor vragen over de Tour de France, die volgend jaar pas op 25 juli eindigt. De verschillende dilemma’s en scenario’s op een rijtje.

De start staat gepland op 2 juli in Kopenhagen met een individuele tijdrit van 13 kilometer in de hoofdstad, gevolgd door 2 vlakke etappes in Denemarken, en finisht zoals vertrouwd in Parijs op 25 juli. Het parkoers is verder nog niet bekendgemaakt, dat wordt jaarlijks in het najaar bij een over de top presentatie gedaan.

Hoe zit het normaal gesproken met de Tour in olympische jaren?

In zomers met de Spelen eindigt de Tour normaliter een week eerder. Kijk maar naar de planning voor 2020, met een Tourfinish op 19 juli en een opening van de Spelen op 24 juli. Ook een krap programma, maar het maakte een combinatie wel mogelijk. Veel Tour-renners waren al op maandag 20 juli op het vliegtuig naar Tokio gestapt

De Tour van 2021 opschuiven?

Dat zal een hele kluif worden, vrijwel onmogelijk zelfs, want alle afspraken die er liggen met steden en betrokken partijen zullen in dat geval moeten worden herzien. De Tour organiseren is sowieso al zeer lastig. Bij het bekijken van de optie om het gehele rittenschema naar voren te schuiven komt de organisatie dus hoe dan ook voor nieuwe obstakels te staan. Toch zal het scenario ongetwijfeld op tafel komen. Niemand wil dat renners tussen het rijden van de Tour en de Olympische Spelen moeten kiezen.

De olympische wegrit opschuiven?

Dat klinkt in elk geval al iets makkelijker. De wegwedstrijd, bij de mannen en vrouwen, staat traditioneel in het eerste weekend van het olympische programma gepland. Dat was ook voor 2020 het plan in Tokio. Maar stel dat ze de Tour tegemoet zou komen door te zeggen: wij houden de wielerwedstrijden pas in het laatste weekend, dan zou dat de dilemma’s meteen doen verdampen. Dan kunnen de Tour-renners meteen na de Tour door naar Tokio, maar is een combinatie ‘gewoon’ mogelijk.