NOC*NSF meldt 'matchfixingzaak-Anema' alsnog bij IOC
i

ANP

NOC*NSF meldt 'matchfixingzaak-Anema' alsnog bij IOC

Martijn Baars • 20:05, 15-02-2018 / Laatste Update: 22:00, 12-12-2023

Het NOC*NSF heeft de 'zaak-Jillert Anema' alsnog gemeld bij het Internationaal Olympisch Comité. Dat heeft de sportbond laten weten in een schriftelijke reactie naar aanleiding van alle commotie.

Eerder werd bekend dat schaatscoach Anema een poging tot matchfixing heeft ondernomen tijdens de vorige Winterspelen in Sochii. Dat bleek uit onderzoek van de Volkskrant. Anema kreeg 4 jaar geleden een officiële waarschuwing van de bond wegens 'schending van de olympische waarden'. 

'De zaak was voor ons afgedaan'

"Nadat we het initiatief van Anema resoluut van de hand hadden gewezen en we op basis van extern en intern juridisch advies de straf hadden bepaald en uitgevoerd, was voor ons de zaak afgedaan en hebben we niet overwogen om het aan het IOC te melden. Nu de zaak door Anema zelf weer via de Volkskrant in de belangstelling is gebracht, hebben we het IOC alsnog geïnformeerd", zo valt te lezen in een statement van NOC*NSF.

Openheid van zaken

Als blijkt dat het IOC dit tóch eerder had moeten weten 'dan luisteren we goed naar het IOC en gaan we met hen in overleg om te bezien op welke wijze we dat recht kunnen zetten', aldus de sportkoepel. Op de vraag waarom ze nu alsnog naar buiten zijn getreden, zegt NOC*NSF: "Nu Anema dit verhaal zelf eerder deze winter aan de Volkskrant heeft verteld en zijn versie donderdag gepubliceerd zou worden, leek het ons goed om openheid van zaken te geven."

Hieronder de volledige verklaring van het NOC*NSF: