Wat kost het eigenlijk als de Olympische Spelen worden uitgesteld?
i

EPA

Wat kost het eigenlijk als de Olympische Spelen worden uitgesteld?

Martijn Baars • 14:54, 23-03-2020 / Laatste Update: 18:58, 04-01-2024

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake begrijpt heel goed dat IOC-voorzitter Thomas Bach tijd vraagt om tot een beslissing over het eventueel uitstellen van de Olympische Spelen te komen. "Je kunt niet zomaar roepen: we doen het op een ander moment. Het grootste slachtoffer is Japan en met name Tokio. Dit gaat om mega-bedragen", zegt de sportmarketeer tegen het AD.

Het vraagstuk over de Olympische Spelen is een miljardenkwestie. "Japan en Tokio werken met een begroting van ongeveer 11 miljard euro", weet Van den Wall Bake. "Als ze de Olympische Spelen niet afstellen, maar uitstellen, denk ik dat de organisatie nog altijd met een schadepost van minimaal 5 miljard komt te zitten. En dan ben ik nog voorzichtig."

Claim

Hij schetst met voorbeelden hoe hij aan zo'n groot bedrag komt. "Er ontstaan sowieso gigantische problemen op het gebied van infrastructuur, het olympische dorp, de inkomstenderving aan toeristen die niet komen, de hotels die al waren geblokkeerd en de claim van bijvoorbeeld de NBC die de uitzendrechten in zijn bezit heeft."