Wil jij naar de Olympische Spelen? Dit moet je kunnen voor curling!
i

ANP

Wil jij naar de Olympische Spelen? Dit moet je kunnen voor curling!

Martijn Baars • 14:30, 10-02-2022 / Laatste Update: 00:24, 12-12-2023

De Skip. De wat? Ja, ja, de Skip dus. Dat is de rol van Wouter Gösgens binnen het Nederlands curlingteam. De man die de laatste 2 stenen gooit. Curling dus. Het lijkt zo makkelijk, maar kunnen jij en je vrienden dit ook op olympisch niveau?

Is curling de kortste weg naar de Olympische Spelen? Effe een clubske oprichten, bezems mee, uurtje trainen en hoppakkee. Over 4 jaar doen we mee voor goud. Volgens Wouter Gösgens, aanvoerder van het Nederlands curlingteam, valt dit nog vies tegen. Sportnieuws.nl sprak met hem over de sport waar veel vrienden het tijdens de Winterspelen onderling over hebben.

‘We trainen soms wel 5,5 uur per dag’

Gösgens: “Ik ben al meer dan 10 jaar geleden begonnen bij de club. Vervolgens ben ik een aantal dagen extra gaan trainen tijdens de talentendagen. Na de junioren ben ik ingestroomd bij de heren en nu volgen wij een fulltimeprogramma. Dat betekent dat we elke dag bezig zijn met de sport. Dat houdt in: het hele plaatje. Dus niet alleen trainen – soms wel 5,5 uur per dag – maar ook voeding, krachttraining en het analyseren van tegenstanders. Dit doen we met het team in z’n huidige samenstelling al 9 jaar samen.”

Kun je daar je geld mee verdienen?

In de weg richting de Olympische Spelen was curling het enige waar Gösgens zich mee bezig hield. Door de A-status van het NOC*NSF konden ze namelijk leven van het curling. Omdat ze kwalificatie voor de Spelen misliepen, zijn ze die status kwijt en moeten de heren buiten curling om zorgen voor andere inkomsten. Maar de voorbereidingen voor het WK in Las Vegas (april 2022) zijn echter in volle gang. “Daar hopen we ons weer op de kaart te zetten en de prestatienorm te halen waardoor we ons weer professionele atleten mogen noemen.”

Wat moet je kunnen voor curling?

Het curling is best wel grappig om naar te kijken. Lijkt ook heel simpel. Maar wat je nou precies moet kunnen om er goed in te zijn? Wat moet je kunnen om met Nederland naar de Olympische Spelen te gaan? Gösgens vertelt dat er nog heel wat bij komt kijken. “Curling kent heel veel facetten. Er komt veel bij kijken. Wat mensen vaak onderschatten, is het fysieke aspect. Het zogeheten vegen, is namelijk gewoon een intervaltraining. Je bent namelijk 2 x 15 seconden aan het vegen met 30 seconden rust en dat soms 2,5 uur lang. Het vergt zowel uithoudingsvermogen als kracht, Bij het vegen gaat het er namelijk om dat je zoveel mogelijk druk op de bezem zet, maar daarbij de bezem ook zo snel mogelijk beweegt. Dan heb je het meeste effect om de lijn of de snelheid van de steen.”

Regels curling

“Naast het fysieke aspect komt er natuurlijk ook een strategisch aspect bij kijken. Het wordt niet voor niets vergeleken met schaken. Het is een aantal zetten en je probeert je tegenstander altijd een stap voor te zijn. De steen gaat ook niet in een rechte lijn, maar altijd in een bocht. Je moet het ijs dus echt kunnen ‘lezen’.” Het team bestaat uit 4 spelers. Een gooier, 2 vegers en een aanwijzer. Er worden 8 stenen gegooid en de 4 spelers rouleren steeds, zodat iedereen uiteindelijk 2 stenen gooit. Check hier alle spelregels van curling. “Je moet dus erg allround zijn. Alle aspecten van het spelletje beheersen en goed samen kunnen werken. Het blijft tenslotte een teamsport.”

Ga het eens proberen

“Iedereen kan het curling natuurlijk proberen”, vertelt Gösgens tot slot. “Zeker op clubniveau. De bond telt inmiddels zo’n 150 leden en des te meer mensen het gaan doen, des te hoger het niveau wordt. Door goed te presteren op bijvoorbeeld het volgende WK hopen wij de sport in Nederland meer op de kaart te zetten. De Olympische Spelen werken natuurlijk goed mee en interviews als deze helpen er misschien ook wel bij. Laten we hopen dat die 150 er binnenkort minstens 2 keer zoveel worden.”