Ziektegolf legt Holland Heineken House plat: geen olympische sporters

Ziektegolf legt Holland Heineken House plat: geen olympische sporters

Martijn Baars • 00:48, 09-08-2016 / Laatste Update: 03:53, 07-01-2024

Het NOC*NSF heeft olympische sporters afgeraden om naar het Holland Heineken Huis (HHH) te gaan zolang zij nog in het olympisch dorp verblijven. Dat bevestigt een woordvoerder. In het HHH zou op dit moment een ziektegolf heersen, en met de maatregel moet voorkomen worden dat sporters een virus meenemen het Olympisch dorp in.

,,Mensen zijn hier inderdaad veel aan het snotteren", vertelt een woordvoerder van het HHH in Rio de Janeiro. ,,Het warme weer buiten, de koude airconditioning binnen. Daar worden mensen ziek van." Toch heeft nog niemand van de 221 crewleden zich volgens Heineken officieel ziek gemeld.

Handenwasprotocol

De maatregel is niet de eerste die NOC*NSF neemt om infecties bij de Nederlandse sporters te voorkomen. Zo zijn alle onderkomens van het Nederlandse team al voor hun komst gedesinfecteerd en behandeld met een speciale coating. Ook is er een handenwasprotocol en worden de kamers tijdens de Spelen meerdere malen gedesinfecteerd.

Sporters die toch ziek zijn worden apart gehouden van de rest. Beachvolleyballer Christiaan Varenhorst, die in Nederland al last had van een keelontsteking is daarom 2 dagen later naar Rio vertrokken. Daarna heeft hij eerst een paar dagen alleen op een kamer gelegen om te voorkomen dat hij anderen zou besmetten.

Presteren

Dat sporters die nog in actie moeten komen tijdens de Spelen het HHH links laten liggen is niks nieuws. ,,Wie nog moet presteren, die komt hier niet. Pas als de laatste medaille binnen is gaan wij met de organisatie bespreken of, en wanneer ze worden gehuldigd", zegt Geert Slot van NOC*NSF.

Anna van der Breggen

De eerste medaillewinnares die op de planning staat om gehuldigd te worden is wielrenster Anna van der Breggen. Ze haalde zondag goud op de wegwedstrijd. Omdat zij woensdag nog een tijdrit rijdt, wordt ze op zijn vroegst pas woensdagavond gehuldigd.