‘Gids voor de Super Bowl’: officials en de betekenis van straffen (video)

31 januari 2019

EPA

New England Patriots en Los Angeles Rams staan zondag 3 februari tegenover elkaar in Mercedes-Benz Stadium voor Super Bowl 53. Zeker een aanrader om te kijken! Geen verstand van American Football? Geen probleem! Wij helpen je het spelletje te begrijpen. Deel 4: officials en de betekenis van straffen.


In de NFL gaat het er wel eens behoorlijk ruig aan toe. Het is dan ook belangrijk om te kijken of alles er netjes aan toe gaat. Er zijn 7 officials en een sh*tload aan regels.

(tekst loopt door onder de afbeelding)Officials
Om het spelletje goed te volgen, staan de 7 officials kriskras door elkaar. Voornamelijk achter of naast het hele gebeuren. Dit om de situatie goed te overzien. Iedere official heeft een gele vlag bij, die hij op het veld kan gooien wanneer hij een overtreding ziet. Deze 7 officials staan op het veld:

Referee (R): is de eindverantwoordelijke van alle officials. Hij bepaalt uiteindelijk de penalty – alhoewel hij ook het advies van zijn collega’s kan raadplegen. De referee is te herkennen aan zijn witte pet. De rest draagt wit. Hij focust zich vooral op de quarterback en iedere verdediger die hem aanvalt. Telt ook het aantal aanvallende spelers.

De referee draagt een microfoon waarmee hij beslissingen of overtredingen uit kan leggen aan media en publiek. Mocht de referee niet de juiste beslissing gemaakt hebben, grijpt het NFL replay center in New York in. Zij maken dan uiteindelijk de beslissing.

Umpire (U): kijkt naar de offensive line en de manier hoe zij tegenstanders blokken of dat er spelers worden vastgehouden. Telt net als de referee het aantal aanvallende spelers.

Down judge (DJ): staat tegen de zijlijn en kijkt naar eventuele overtredingen voor de snap – het moment dat de bal naar de quarterback wordt gegooid. Als het spelletje begint wordt de down judge verantwoordelijk voor alles wat zich aan zijn zijlijn afspeelt. Hij moet kijken of een speler binnen de lijnen blijft. Kijkt ook hoeveel yards er afgelegd zijn.

Line judge (L): assisteert de down judge en voert vrijwel dezelfde taken uit. Telt daarnaast het aantal aanvallende spelers en kijkt of de bal vooruit, achteruit of illegaal gegooid is.

Field judge (F): staat aan dezelfde kant als de line judge. Hij kijkt of er overtredingen worden gemaakt aan zijn zijlijn. Daarnaast telt hij het aantal verdedigende spelers en checkt hij of een field goal door de palen is.

Side judge (S): staat aan dezelfde zijlijn als de down judge. Heeft net als de field judge de taak om te kijken of er overtredingen aan zijn zijlijn gemaakt worden. Ook hij telt het aantal verdedigende spelers. Bij een field goal gaat hij achter de defensive line staan.

Back judge (B): staat centraal in het veld ver achter de laatste verdedigende lijn. De back judge kijkt of er in het gebied tussen hem en de umpire overtredingen worden gemaakt. Staat samen met de field judge achter de doelen om te zien of een fieldgoal raak is.
Straffen
Bij de overtredingen die in de NFL gemaakt worden, horen bepaalde straffen. Iedere overtreding heeft dan ook zijn bepaalde straf. In de video (hierboven) worden de belangrijkste straffen besproken. Hierrr vind je de hele lijst!

Lees ook deel 2: 

Maakt de verdediging een overtreding, dan is de straf vrijwel automatisch een nieuwe set downs voor de aanval. Er zijn een paar uitzonderingen:

Offside: een verdedigende speler staat aan de verkeerde kant van de line of scrimmage op het moment dat de bal uitgenomen wordt.
Encroachment: een verdedigende speler staat voordat de bal uitgenomen wordt aan de verkeerde kan van de line of scrimmage en maakt contact met een aanvaller.
Neutral infraction: een verdediger stapt in de neutrale zone en zorgt ervoor dat een aanvallende speler een valse start maakt.
Delay of game: een verdediger hindert de aanvallende partij.
Running into a kicker: een verdediger tackelt een kicker bij een kick offpunt of field goal.
- Team heeft meer dan 11 spelers op het veld.

Al deze regels hierboven zorgen voor 5 yards terreinwinst voor de aanvallende partij. Resulteert dat in een 1st down, krijgt de aanvallende partij weer 4 pogingen om terreinwinst te boeken.

Gidsie
Dit was deel 4 van de Gids voor de Super Bowl. Zorg dat je Sportnieuws deze week in de gaten houdt voor méér info én nieuws over Super Bowl 53!