‘Uitstel Olympische Spelen kan leiden tot nieuwe dopingregels’

1 april 2020

PhotoNews Belgium

Dat de verschuiving van de Olympische Spelen grote gevolgen heeft voor de sportwereld was al wel duidelijk, maar het zou ook tot een verandering van regels rond doping kunnen leiden. Dat vertelt sportjuriste Marjan Olfers in gesprek met Sportnieuws.nl.


Na het nieuws rond de verplaatsing van de Spelen naar een later moment trok de baas van de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, Travis Tygart, aan de bel dat geschorste spelers mogelijk ‘gewoon’ kunnen deelnemen aan het toernooi in Tokio. Hier had men bij het opleggen van de straffen geen rekening gehouden, vermoedt Olfers: "Het uitgangspunt van die schorsingen van 4 jaar is dat er altijd een Olympische Spelen tussen zit, maar we hebben er geen rekening mee gehouden dat ze ook verplaatst kunnen worden.”

4 of 5 jaar
Dus zit men nu met een lastige zaak. De schorsing verlengen naar 5 jaar kan niet zomaar, vertelt Olfers: “Daar heb je een juridische grondslag voor nodig. Die sporter moet weten waar hij aan toe is en erop kunnen vertrouwen dat 4 jaar ook echt 4 jaar is.” De huidige dopingregels zijn volgens haar zo strikt en zwaar dat dat soort rechtsbeginselen nageleefd moeten worden.

De sporters die tot 2020 geschorst zijn, kunnen dus geluk hebben door deze regels. Oneerlijkheid voor niet-betrapte atleten vindt Olfers dan ook geen sluitend argument: “De sportbonden hebben de dopingregels aanvaard. Sommige sporters zijn het er misschien niet mee eens, maar ook zij zijn gebonden aan deze regels. Blijkbaar wordt de straf van 4 jaar als zwaar genoeg gezien."

Nieuwe werkelijkheid
Wel is er een kans dat men binnen de internationale organisaties eens goed gaat kijken of de huidige schorsingen van 4 jaar nog passen binnen de sportwereld. “Normen zijn veranderlijk naar plaats en tijd. Dat creëert een nieuwe werkelijkheid waarin we moeten kijken naar mogelijk nieuwe regels,” zo sluit Olfers af.