'Hoe krijg je het in je harses?': Jillert Anema heeft aparte kijk op afscheid Irene Schouten
Jillert Anema en Irene Schouten. © Getty Images

'Hoe krijg je het in je harses?': Jillert Anema heeft aparte kijk op afscheid Irene Schouten

08:33, 07-03-2024 / Laatste Update: 09:09, 07-03-2024

Waar de rest van de schaatswereld smolt bij het zien van de beelden van het afscheid van Irene Schouten, heeft haar trainer een heel andere kijk. Jillert Anema begreep er simpel gezegd niets van.

"Het is net”, zegt Anema in aanloop naar de WK's sprint en allround tegen De Telegraaf, "Of je de finale van een Europa Cup speelt. En dat jouw goalgetter er drie heeft ingetrapt en daarna ernstig geblesseerd raakt. Waarna in de pauze daarom spelers een erehaag vormen. Dat doe je toch ook niet? Hoe krijg je het in je harses?”

Wat Anema betreft had de wedstrijd eerst uitgespeeld moeten worden. Hij wilde kortom wachten met het afscheid tot het einde van het seizoen. Zelf was hij dan ook niet van de partij op het ijs in Thialf. "Mijn team zat in Zweden (voor de natuurijsmarathons in Lulea, red.), mijn team deed mee aan het NK. Mijn team moest schaatsen. Daar was ik druk mee."

'Die filmpjes waren grote onzin'

"Ik wilde niemand in de weg staan", zegt Anema over zijn afwezigheid bij de huldiging in Heerenveen. Het publiek bleef na het NK massaal zitten en veel prominente collega's en rivalen hadden een filmpje voor Schouten opgenomen. Anema niet.

"Het was haar afscheid, zij verdient alle eer", aldus de coach. "Die filmpjes waren grote onzin. Vond ik drie keer niks. Wij als mensen om haar heen hebben haar al dag in dag uit geëerd. Wij hoeven die eer niet. Ik heb ook gezegd, Irene moet in het zonnetje worden gezet, daar moeten wij niet bijkomen."

WK allround

Schouten won in 2022 het WK allround, maar ontbreekt komend weekend dus. Tot teleurstelling van Anema, die graag had gezien dat de schaatskoningin het seizoen helemaal had afgemaakt. Namens Nederland staan nu Joy Beune, Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-de Jong vanaf zaterdag op het ijs. Bekijk hier het programma van de WK allround.