Irene Schouten: Van brons op de Winterspelen naar pelotonvulling in Arnhem
i

ANP

Irene Schouten: Van brons op de Winterspelen naar pelotonvulling in Arnhem

Martijn Baars • 10:52, 02-03-2018 / Laatste Update: 21:33, 12-12-2023

Irene Schouten schaatste donderdag op het Arnhemse natuurijs anoniem met nummer 80 in het peloton en werd op sportpark Cranevelt nog vroeg gelost ook. Een week eerder won ze een olympisch bronzen medaille op de massastart in Zuid-Korea.

Maar op het ijskoude Cranevelt in Arnhem had Irene Schouten het eventjes helemaal gehad met schaatsen. "Ik heb even geen zin meer, het wordt tijd voor wat rust", zegt ze tegen het AD. In Arnhem won Ineke Dedden de 2e marathon op natuurijs. Bij de mannen was Bart de Vries later op de avond de sterkste.

'Nauwelijks geslapen'

Het was voor Irene Schouten een rollercoaster geweest sinds haar terugkeer uit Zuid-Korea, waar ze de bronzen plak op de massastart had veroverd. "Ik heb een stuk of 3 nachten nauwelijks geslapen. Van jetlag had ik geen last meer. In Haaksbergen nog wel. Maar het ging nog steeds niet."

'Ik was pelotonvulling'

"Ik heb me gewoon niet met de wedstrijd bemoeid, ik was een pelotonvulster” lachte Schouten, de titelhoudster op kunstijs, verontschuldigend. "Ik heb helemaal niet op kop gezeten. Het is gewoon even op. Je leeft helemaal naar de Olympische Spelen toe en als je dan klaar bent valt de mentale spanning helemaal weg. Zelfs mijn vrienden en familie die mee waren naar Zuid-Korea zitten nu helemaal kapot. Je bent 6 weken weggeweest, daarna meteen door naar Haaksbergen en naar Arnhem. Het wordt tijd om even aan rust te denken."

12 rondjes voor het einde

De 25-jarige schaatstopper uit Andijk reed in het veld met 69 deelneemsters in Arnhem wel redelijk voorin mee en reed af en toe een gaatje dicht. Maar toen een ronde of 12 voor de finish het vijftal Ineke Dedden, Roza Blokker, Nicky van Leeuwen, Jade van der Molen en Merel Bosma een gat sloeg ging het licht zo’n beetje uit. Enkele ronden voor het einde werd het peloton, inclusief Schouten, bedankt voor de bewezen diensten. Dedden, uit schaatsmekka Heerenveen, reed het agressiefst en won de eindsprint.