Prijzengeld WK allround | Dit verdienden Joy Beune, Marijke Groenewoud en Patrick Roest
i

Joy Beune gaat komend weekend proberen de titel te pakken bij de WK allround. © Getty Images

Prijzengeld WK allround | Dit verdienden Joy Beune, Marijke Groenewoud en Patrick Roest

16:58, 10-03-2024 / Laatste Update: 10:27, 06-08-2024

Een compleet Nederlands podium bij de vrouwen op de WK allround, bij de mannen stond alleen Patrick Roest op de tweede tree van het podium. Hoeveel verdienden de Nederlandse schaatsers eigenlijk bij de WK allround? Check hier het prijzengeld.

De beste sprinters en allrounders verzamelden zich deze week in Duitsland. De sprinters waren donderdag en vrijdag aan de beurt en in het weekend mochten de allrounders het laten zien. Het waren de laatste grote wedstrijden van het langebaanseizoen.

Alle ogen waren bij de WK allround gericht op Jordan Stolz. De Amerikaanse alleskunner won eerder dit seizoen bij de WK afstanden goud op de 500, 1000 en 1500 meter. Dat deed hij ook vorig jaar al en dus leek hij de grote favoriet om wereldkampioen sprint te worden. Hij koos er echter voor om in Inzell aan het allroundtoernooi mee te doen.

Prijzengeld WK allround

De mannen en vrouwen streden dit weekend om 118.000 euro en dat is gelijk verdeeld over beide toernooien. Er deden 24 mannen en 24 vrouwen mee komend weekend, maar slechts een kwart van hen krijgt geld. De eerste zes van het eindklassement verdienen iets. De winnaar krijgt net iets meer dan 20.000 euro, maar de nummers zes krijgt nog niet eens 2.000 euro.

Einduitslag

Prijzengeld

1

20.260 euro

2

14.730 euro

3

11.970 euro

4

6.450 euro

5

3.680 euro

6

1.840 euro

Joy Beune pakte met haar gouden plak de 'hoofdprijs' en neemt 20.260 euro mee naar huis. Marijke Groenewoud pakt bijna 15.000 euro, Antoinette Rijpma-de Jong moet het doen met bijna 12.000 euro.

Patrick Roest werd tweede achter Jordan Stolz op de WK allround en krijgt dus hetzelfde bedrag als Groenewoud. Chris Huizinga en Kars Jansman mochten door hun lage klassering niet meedoen aan de 10.000 meter en vallen dus ook buiten de prijzen (en het prijzengeld).

De laatste editie van het WK was in 2022 en zowel bij de mannen als bij de vrouwen ontbreekt dit jaar de titelverdediger. De Zweed Nils van der Poel en onze eigen Irene Schouten zijn allebei inmiddels gestopt als prof en zijn dus niet van de partij. Schouten verraste vorige maand de hele schaatswereld door haar afscheid aan te kondigen. Ze reed afgelopen weekend haar laatste wedstrijd.

Sprinters hebben het nog zwaarder

Rondom de WK afstanden werd al duidelijk dat schaatsers het niet van het prijzengeld moeten hebben. Erben Wennemars gaf toen aan dat het 'karig' is, maar dat de Nederlandse schaatsers vaak wel nog een bonus van de KNSB of hun eigen sponsors krijgen. De allrounders hebben trouwens nog niets te klagen, want bij de WK sprint liggen de bedragen nog lager.