ADO heeft komend seizoen echt gras, maar hoe zit het met de andere 5 'kunstgrasclubs'?
i

ANP

ADO heeft komend seizoen echt gras, maar hoe zit het met de andere 5 'kunstgrasclubs'?

Martijn Baars • 11:36, 01-05-2020 / Laatste Update: 19:58, 04-01-2024

Ondanks dat de samenstelling van de Eredivisie hetzelfde blijft, is er volgend seizoen sowieso 1 club minder met kunstgras. Bij ADO Den Haag zijn de nepsprieten inmiddels afgevoerd, het is nog maar de vraag of dat bij meer clubs op korte termijn gaat gebeuren.

Naast ADO speelden afgelopen seizoen ook PEC Zwolle, VVV, Sparta, FC Emmen en Heracles in de Eredivisie op kunstgras. PEC zou ook weer snel op een natuurlijke ondergrond gaan voetballen, terwijl VVV de wens al uitsprak om de volgende competitie weer op echt gras te spelen.

PEC Zwolle

Hoe staat het ervoor? Uit een rondgang van het AD blijkt dat het weleens bij ADO Den Haag kan blijven. Al stapt PEC Zwolle liever vandaag dan morgen over. De club is daar ook over in gesprek met de gemeente, maar clubvoorzitter Adriaan Visser beseft dat er midden in de coronacrisis andere belangen zijn dan een nieuw voetbalveld.

ADO Den Haag

Aan de andere kant is er nu extra tijd, omdat de Eredivisie eerder is stilgelegd. Bovendien is PEC zeker van handhaving. Toen dat bij ADO het geval was, kwamen de Hagenaars direct in actie. Deze week zijn de werkzaamheden gestart. Binnenkort zaaien ze de nieuwe mat in. Dat duurt langer, maar is uiteindelijk beter en goedkoper dan kant en klare graszoden uitrollen. De verwachting is dat er half augustus weer een bal over de nieuwe Haagse mat kan rollen.

VVV-Venlo

Bij Sparta en VVV zal dat zeker nog niet het geval zijn, ondanks dat ook die clubs de intentie hebben om zo snel mogelijk naar echt gras terug te keren. In Venlo zijn de financiën alleen niet genoeg. Ondanks dat er van de andere clubs een compensatie van tonnen in het verschiet ligt, onderzoeken ze wanneer in De Koel het veld vernieuwd kan worden.

Sparta

Sparta zit ook in de wachtkamer. Het weghalen van het kunstgras uit Het Kasteel hangt samen met het aanpassen van trainingscomplex Nieuw-Terbregge, waar straks ook het 1e elftal zal gaan trainen. Daar heeft – net als in Zwolle – de gemeente ook een rol in. Stiekem hoopten ze bij Sparta dat het voor komend seizoen nog zou lukken, maar nu verwachten ze al dat ze nog een jaar zullen moeten wachten.

FC Emmen

FC Emmen is er zelf nog niet over uit. De club uit Drenthe heeft liever echt gras, maar neemt vanwege de huidige ontwikkelingen rondom een eventueel nieuw stadion nog geen beslissing. Mogelijk gooit de coronatoestand roet in het eten bij het realiseren van een nieuw onderkomen. Het kunstgrasveld in De Oude Meerdijk is overigens nog lang niet versleten, dat ligt er pas een jaar. Bij de aanleg is bewust gekozen voor een verplaatsbaar veld, zodat het bij een overstap elders hergebruikt kan worden.

Heracles

Dan rest nog Heracles, de 1e profclub die in Nederland op kunstgras ging spelen. In 2003 legde sponsor Ten Cate al zo’n mat neer in Almelo. De toenmalige voorzitter Jan Smit sprak de historische woorden: "Over 10 jaar spelen alle clubs kunstgras.” Dat liep even iets anders. De weerzin nam alleen maar toe. Ook dit voorjaar bleek weer dat Eredivisie-aanvoerders de velden van de kunstgrasclubs het minst waarderen.

Niet op korte termijn

Bij Heracles zijn ze zich ervan bewust dat ze met de huidige trend mee moeten bewegen. Dat betekent terug naar natuurgras. Alleen niet op korte termijn, in Almelo zien ze het nog als iets voor de toekomst. Zoals een Eredivisie zonder kunstgras voorlopig ook nog toekomstmuziek is.