Volleybalsters verliezen op WK in vijfsetter van grootmacht Brazilië (video)

Martijn Baars • 11:07, 10-10-2018 / Laatste Update: 03:42, 08-01-2024

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben op het WK in Japan na 7 overwinningen voor het eerst een wedstrijd verloren. In de Nippon Gaishi Hall in Nagoya was Brazilië in 5 sets te sterk: 25-21, 18-25, 27-25, 19-25 en 15-7.

De spannende eerste set ging met 25-21 naar de ploeg van de Amerikaanse bondscoach Jamie Morrison. In de 2e set kwam Brazilië al snel op voorsprong, die werd uitgebouwd naar een 25-18 zege. In de 3e set kwam Brazilië al snel weer op een 8-1 voorsprong, maar Oranje knokte zich terug tot 15-15. In een spannend slot van de 3e set was een bekeken balletje van Celeste Plak uiteindelijk goed voor de setwinst: 27-25. De 4e set ging weer met 25-19 naar de Braziliaanse vrouwen, waarmee een 5e set voor de beslissing moest zorgen. Daarin was Brazilië uiteindelijk met 15-7 te sterk.

Nederland won in de poulefase in Yokohama van gastland Japan, Duitsland, Mexico, Argentinië en Kameroen. Er werden 15 sets gewonnen en slechts 3 verloren. In de 2e poulefase won Nederland in Nagoya al van Puerto Rico (3-0) en de Dominicaanse Republiek (3-0), maar woensdag was daar de 1e nederlaag tegen Brazilië. De volleybalsters van Oranje spelen donderdagochtend hun laatste pouleduel tegen Servië, dat tot nu toe alles won. De bovenste 3 teams uit beide poules gaan door naar de 3e fase van het WK.

Geschiedenis

Het beste resultaat ooit voor de Nederlandse volleybalsters op het WK was de 7e plaats in 1998. De Braziliaanse vrouwen werd in 2008 en 2012 olympisch kampioen, maar werden nog nooit wereldkampioen. Rusland is recordhouder met 7 wereldtitels, de vrouwen van de Verenigde Staten werden 4 jaar geleden wereldkampioen.

Volleyball World on Twitter

Netherlands @Volleybaldames takes the 1st set (25-21) vs Brazil @volei in #FIVBWomensWCH Pool E Nagoya Follow the match live: https://t.co/VFHDwoCUiz #volleyballWCHs #volleyball

Brazil @volei levels the match 1-1, winning 25-18 in the 2nd set vs Netherlands @Volleybaldames #FIVBWomensWCH Pool E Nagoya Match Centre: https://t.co/aiebpY5VAX #volleyballWCHs #volleyball

Volleybaldames on Twitter

3e set: 1-8 achter, 27-25 gewonnen en dus een 2-1 voorsprong!! #FIVBWomensWCH #TeamNL #LetsGoOrange

Brazilië wint de 4e set met 19-25 en komt dus op 2-2. Op naar de vijfde set! #FIVBWomensWCH #TeamNL #LetsGoOrange