Mathieu van der Poel soleert naar zege E3 Saxo Classic; Wout van Aert gaat onderuit
Mathieu van der Poel komt alleen over de finish na een solo van 43 kilometer © Getty Images

Mathieu van der Poel soleert naar zege E3 Saxo Classic; Wout van Aert gaat onderuit

16:33, 22-03-2024 / Laatste Update: 15:50, 27-03-2024

Het kan niet op voor Alpecin-Deceuninck. Nadat Japser Philipsen Milaan-San Remo en Brugge-De Panne won, heeft Mathieu van der Poel toegeslagen in de E3 Saxo Classic. In Vlaanderen soleerde de Nederlandse wereldkampioen vanaf een kilometertje of veertig naar de finish. Rivaal Wout van Aert ging onderuit en kwam te kort voor de eindzege.

Het was een enerverende koers in Vlaanderen. Een kopgroep kreeg al gauw de ruimte en die liep op tot maximaal zo'n vijf minuten. Met nog 80 kilometer voor de boeg door het regenachtige België ging het los. Van der Poel liet zien over goede benen te beschikken en op de Taaienberg legde hij iedereen erop.

Echt wegrijden deed de Nederlandse wereldkampioen ook niet. Hierdoor ontstond er een barrage aan demmarages. Onder meer Mads Pedersen, Stefan Küng, Nils Politt en dus Van der Poel probeerden los te komen. Ondertussen kwam de kopgroep steeds dichterbij en brokkelde deze uiteindelijk ook helemaal af.

Valpartij Van Aert

Met nog iets meer dan 40 kilometer op de route ging het echt los. Van der Poel zette maar weer eens aan en achter hem probeerde Van Aert iets naar voren te komen. De Belg van Team Visma | Lease a Bike moest daarvoor uit de greppel komen en terug met zijn fiets op de kasseien springen. Hij bleef echter hangen aan de kasseien en viel. Ondertussen sloeg Van der Poel een gat van ongeveer een halve minuut.

Van Aert kon gelukkig door en dat was niet het enige: niet veel later was het de Belg die wegsprong uit de tweede groep. Het leek er zelfs even op dat hij bij Van der Poel ging komen, toen hij het gat terug had gekregen naar tien seconden.

Alhoewel Van Aert zijn Nederlandse rivaal af en toe niet ver van hem af zag rijden, werd het gat uiteindelijk toch alsmaar groter. Met nog twaalf kilometer te gaan reed Van der Poel één minuut voor op de man in het geel. Deze voorsprong gaf de wereldkampioen niet meer uit handen. Japser Stuyven werd tweede op ongeveer anderhalve minuut. Van Aert zat in zijn wiel en werd derde.

Mathieu van der Poel: eigenwijze alleskunner op de fiets die dankzij liefde voor mooie auto's vriendin Roxanne vond

14 april 2024, 09:33

Als kind uit een ware wielerfamilie was het lot bij zijn geboorte eigenlijk al geschreven. Maar de manier waarop Mathieu van der Poel de harten van de wielerfans zou veroveren, kon niemand voorspellen. Een zeer complete renner met een goed gevulde palmares in allerlei disciplines. Dit is Mathieu van der Poel, de 29-jarige wielrenner uit het Belgische Kapellen, die op zijn achttiende voor de Nederlandse nationaliteit koos.