Nicolien Sauerbreij over haar 'opvolgers' deze Winterspelen: 'Wij Nederlanders staan daar totaal niet bij stil'
i

AFP

Nicolien Sauerbreij over haar 'opvolgers' deze Winterspelen: 'Wij Nederlanders staan daar totaal niet bij stil'

Martijn Baars • 18:21, 21-02-2022 / Laatste Update: 09:59, 12-12-2023

De medailles die door TeamNL gehaald zijn, werden op 1 na allemaal gewonnen met schaatsen. De bronzen plak van Kimberley Bos op het skeleton was de grote uitzondering in Beijing. Sneeuwden de prestaties van de sneeuw-sporters dan onder? Zeker niet volgens Nicolien Sauerbreij, de snowboardster die in 2010 verrassend goud pakte op de parallelreuzenslalom. Zij zag haar opvolgers "waanzinnige prestaties" neerzetten. Sportnieuws.nl belde met de ervaringsdeskundige op het gebied van ‘goud’. Over emoties, geweldige prestaties, een geweldige 6e plaats, liefhebbers en meer.

Door: Jan Koning

Sauerbreij heeft de Spelen gekeken door de ogen van een ‘sneeuwkenner’. De jonkies bij het snowboarden – Niek van der Velden (21) en Melissa Peperkamp (17) – hebben ook het hart van Sauerbreij gestolen. "Heel mooi voor de sneeuwsporters. Ze laten zien dat er heel veel potentie is. Het is ook mooi om te zien dat de faciliteiten voor deze sporters in Nederland steeds beter worden. De big air – zeker de beginfase – is heel goed te doen in Snow World (de indoorskihallen in verschillende locaties in Nederland). Daar trainen ze met luchtkussens voor de landing. Daar kun je echt wel een bepaalde basis neerleggen. Als je dan verder wil, moet je daar niet blijven hangen, maar dan hoef je niet vanuit het niets te beginnen."

'Enig idee hoe bijzonder dat is?'

De beide freestyle snowboarders worden uiteindelijk 6e op het onderdeel big air. "De nuchtere Nederlanders hoor je dan direct zeggen: '6e, dat is geen medaille'. Maar dat is gewoon een waanzinnige prestatie." Vergeet ook Michelle Dekker niet, zegt Sauerbreij. Die werd 4e op 'haar' onderdeel, de parallelreuzenslalom. "Daar staan wij Nederlanders absoluut niet genoeg bij stil. Bij hoe bijzonder dat is. Tussen de allerbeste atleten ter wereld. Dat geldt overigens ook voor Maarten Meijners met zijn 18e plek bij het alpineskiën. De lat ligt namelijk gewoon superhoog. Een top 15-plaats is voor hem al gelijk aan een medaille, bij wijze van spreken."

Schaatsen: folklore of topsport?

De discussie over het succes bij het schaatsen is inmiddels al een tijdje gaande. Is het folklore of (top)sport? Sauerbreij: "Voor mij is het absoluut topsport, maar de concurrentie ligt gewoon een stuk lager. De spoeling aan de top is onwijs dun. Daarom noemen sommigen het folklore, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Daar zou je de topsporters mee te kort doen. Het zijn topatleten. De concurrentie, zeker bij alpineskiën en het snowboarden, is wel vele malen groter. Daar heb je ook maar 1 of 2 Nederlanders aan de start en bij het schaatsen bijna alleen maar Nederlandse inbreng en kanshebbers voor een medaille."

Hét moment van de Spelen?

Wanneer we vragen naar hét moment van de Olympische Spelen moet Sauerbreij 2 keer nadenken. "Er zijn zoveel momenten. Yara van Kerkhof bijvoorbeeld tijdens de team pursuit bij het shorttrack. De emoties bij die meiden. Het verdriet om Lara van Ruijven die hun teamgenoot was, maar helaas veel te vroeg is overleden. De twijfel bij Yara of ze de Spelen wel ging halen, nadat ze haar rib had gebroken. Het terug knokken naar goud. Dat is te gek."

‘De aandacht die ze verdienen’

Sauerbreij vindt het mooi dat de 'niet-schaatsers' ook aandacht krijgen. Zeker na het brons van Bos op het skeleton. "Aandacht die ze zeker verdienen. Ze laten zien dat we wel degelijk rekening met ze moeten houden. Natuurlijk wordt het over 4 jaar weer een heel ander verhaal. Dan willen ze het allemaal beter doen en komt er meer druk bij kijken. Maar dit staat en dit pakken ze niet meer af. Zo is het!"

Afscheid Ireen Wüst en Sven Kramer

Sportnieuws.nl sprak ook met Marianne Timmer om terug te blikken op het schaatsen. Dan moet je vooral 2 namen niet vergeten: Ireen Wüst en Sven Kramer. Zij namen op deze Spelen afscheid van het schaatsen. Timmer schoof als analiste vaak en graag aan bij Studio Peking. "Ireen Wüst heeft natuurlijk afscheid genomen op de mooiste manier mogelijk. Namelijk met een gouden medaille in China. Wat haar zo bijzonder maakt is dat ze al die jaren zo succesvol is gebleven. Een klasse apart. Het zegt ook iets over de persoon. Liefhebbers, zogezegd"

'Eye of the tiger'

Timmer vindt Kramer óók zo'n liefhebber. "Sven Kramer is daar ook eentje van. Dat soort mensen leven voor de sport. Ireen heeft ook alles voor de sport over gehad. Die heeft alles opzij gezet. Ze hebben the Eye of The Tiger. De juiste focus en mentaliteit en dat zie je terug gedurende haar hele carrière. Dat zorgt er ook voor dat ze nu weer met een gouden medaille naar huis toe gaat. Daar kun je alleen maar je petje voor afnemen. Grote klasse!"